Nem akar segítséget a kormány az EU-tól?

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője továbbra is arra vár választ a kormánytól, hogy pályázik-e az uniós munkahelyvédelmi program maradványösszegére.

A szocialista politikus csütörtöki online sajtótájékoztatóján bírálta a kormányt, amiért hetek óta nem ad érdemi választ ezzel kapcsolatos megkereséseire. Emlékeztetett: az Európai Unió munkahelyvédelmi programjának (SURE) első körében a magyar kormány mindössze 504 millió eurót tudott lehívni, más országoknál jóval kevesebbet. Ezért - folytatta - hónapok óta arról próbálja meggyőzni a kormányt, hogy nyújtson be pályázatot a még fennmaradt 9,7 milliárd eurós keretre.
    
Hangsúlyozta: ha a maradványösszegből Magyarország egymilliárd eurót - mintegy 360 milliárd forintot - el tudna "hozni", akkor abból meg lehetne segíteni több százezer olyan munkavállalót, aki most bér nélkül maradt vagy csak minimális támogatást kap a kormánytól. Így taxisok, bezárásra kényszerült virágosok, fodrászok, a vendéglátó vagy a szolgáltató szektorban dolgozók akár 80 százalékos bértámogatást kaphatnának európai uniós segítséggel - tette hozzá.
    
Ujhelyi István úgy fogalmazott: propaganda helyett több munkát vár el a kormányzattól, valamint azt, hogy legyenek őszintébbek és megértőbbek azokhoz, "akiket nem visz a NER különgépe se Dubaiba, se máshova".

Forrás: MTI