Moszkva politikai szintre emelte a Magyarországnak juttatott orosz oltóanyag kérdését, és kapcsolatba hozta az együttműködés elmélyítésének szükségességével – jelentette csütörtökön a Magyar Békekör.

Lavrov orosz külügyminiszter felhívta a magyar kormány figyelmét az együttműködés megőrzésének és elmélyítésének fontosságára a kialakult nemzetközi helyzetben, különös tekintettel a koronavírus-járvány megállításának követelményére - tűnik ki a TASZSZ jelentéséből.

A magyar kormány figyelmébe ajánlhatta, hogy az orosz vakcina szállítása nem pusztán üzleti kérdés, hiszen Oroszország olyan körülmények között ad Magyarországnak a Szputnyik V-ből, amikor neki sincs elég belőle – véli tudni a Békekör.

A Konkoly Norbert moszkvai magyar nagykövettel, Sztaniszlavov Evgenij Arnoldovics budapesti orosz nagykövet társaságában folytatott szerdai megbeszélésen Lavrov a magyar kormány képviselőjének értésére adhatta, hogy közös erkölcsi szabálynak tekinthető a „jótett helyébe jót várj!”

Esetleges megjegyzését azért ajánlhatta Orbán Viktor kormányának figyelmébe, mert rendre megszavazza az Európai Unió oroszellenes szankcióit, és egyéb politikai és katonai engedményeket is tesz nyugati szövetségeseinek a kelet-nyugati együttműködés rovására, miközben szavakban stratégiai együttműködést ajánl nekik Oroszországgal.

Szergej Lavrov hangsúlyozottan Konkoly figyelmébe ajánlotta, hogy Oroszország az együttműködés híve Magyarországgal és másokkal, s cserében joggal várhat el tőlük hasonló hozzáállást.

A Békekör megjegyezte: a moszkvai megbeszélést akkor tartották, amikor Joe Biden amerikai elnök „gyilkosnak” nevezte Putyin orosz elnököt, az amerikai kormány pedig újabb kereskedelmi szankciókat foganatosított Oroszországgal szemben arra való hivatkozással, hogy Oroszország vegyi és biológiai fegyvert vetett be saját állampolgáraival szemben. Állítását Washington semmivel sem támasztotta alá, amiből megfigyelők arra következtetnek, hogy egyetlen célja a kapcsolatok szándékos megrontása Oroszországgal.

Forrás: Magyar Békekör