Forró, hasznos, biztonságos: mi az?

Egy nyári tábor nemcsak jó időtöltés, de az önállóság és egyéb ismeretek gyakorlására is alkalmas. A szülő viszont csak akkor nyugodt, ha biztonságban tudja gyermekét – az óvintézkedések pedig minden eddiginél hangsúlyosabb szerepet kapnak a 2021-es táborokban is.

Tanulni nyáron és élvezettel is lehet

A leghosszabb út is egy lépéssel kezdődik. Az ismeretszerzéssel sincs ez másként. Egy jó táborban az iskolás gyerekeknek lehetőségük adódik képességeik fejlesztésére, mindezt érdeklődési körüknek megfelelően, szakértők segítségével, rendezett környezetben. Az élményközpontú tanulás hatékonyan támogatja a fiatalok önállósodását és a motiváció belsővé tételét. Megmérettetik magukat, miközben elfelejthetik a sulis számonkérések izgalmait. Új barátokra tesznek szert, a hasonló korú és érdeklődésű gyerekekből alakított csapatokban pedig különféle szerepeket próbálhatnak ki, kiszakadva a mindennapok mókuskerekéből és az időnként unalmas és hosszú szünidőből. Ez mind beépül a személyiségükbe egy feledhetetlen hét eredményeként.

Profizmus a köbön

PEOPLE TEAM 31. éve szervez táborokat. Sok az évről évre visszatérő diák, illetve több olyan önkéntesük van, aki kisiskolásként rendszeres táborlakó volt, és most szeretne visszaadni valamit abból a hasznos és feledhetetlen kalandból, amelyben ő részesült annak idején. „Amikor tábort szervezünk, a gyerekek érdeklődési körére reagáló, szabad, innovatív alkotóműhelyt hozunk létre, ahol a játékos, élményalapú tanulás valódi közösségek létrejöttével és szórakozással párosul. Táborunk iskola is – olyan, amilyenre diákként mi magunk is vágytunk” – vallják a PT alapítói.

Az idén nyáron induló ottalvós és napközis táborokban a szervezők – a 2020-as nyári tapasztalatokra alapozva – különös figyelmet fordítanak az egészségbiztonságra, ugyanakkor még a járványhelyzet miatt hozott szabályokat is be lehet úgy tartatni, hogy az ne járjon nyűggel. A PT eddig is gondoskodott fertőtlenítők kihelyezéséről, most azonban nemcsak ezek megnövelt száma tanúskodik az óvintézkedések komolyan vételéről, de a honlapjukon található 21 pontos iránymutatás is.

Milyen táborokból lehet szemezgetni?

A PEOPLE TEAM kínálatában minden 7–17 éves jelentkező talál ínyére valót. Az egyik legfelkapottabb a KUKTÁK + CUKRÁSZOK témacsomag, de töretlenül népszerűek a digitális világban való eligazodást segítő, tudásalapú témakörök, mint a robotika és a fotózás, vagy a klasszikusabb szekciók, például az angoltábor és a színészet.

Akár előképzettség nélkül, saját tempójában haladhat minden résztvevő anélkül, hogy siettetnék, a teljesítményt ugyanis nem méri senki. Itt nincs verseny és lemaradás, a cél a szórakozva tanulás. Egyéni projektek csoporton belül is megvalósíthatók: míg valaki egy 3D-ben pattogó teniszlabdát készít, más kacsalábon forgó várat építhet. Eközben nem elszigetelten, hanem egymást segítve tevékenykednek a gyerekek.

Van menő géppark és szuper sportpályák – a kecskeméti helyszínen minden eszköz és felszerelés rendelkezésre áll, senki sem szenved hiányt semmiben, de aki – például fotósként – be akarja hozni a saját fényképezőgépét, természetesen megteheti. A három turnust – (1) július 25–31. (2) augusztus 1–7. (3) augusztus 8–14. – szervező PT-nél mindent ki lehet próbálni, így akik nem tudják, milyen irányban mennének tovább, azok is elkezdhetnek érzelmileg kötődni egy-egy foglalkozáshoz.

A lehetőség adott, csak a képzelet szab határt.