Milyen esélyekkel tehették meg első lépéseiket a munkaerőpiacon a világjárvány kirobbanásának évében a pályakezdők? Hány hirdetést adtak fel a cégek ilyen pozíciókra, hogyan alakultak a jelentkezőszámok, melyek voltak a pályakezdők kedvenc szakmái és mennyi volt az átlagos bérigényük? A Profession.hu friss elemzésében a pályakezdők és gyakornoki helyet keresők kilátásait vizsgálja meg.

A koronavírus-járvány több szempontból drasztikusan megváltoztatta a munka világát és a munkaerőpiaci viszonyokat – ez alól pedig a pályakezdők és gyakornokok sem kivételek. Arról, hogy pontosan milyen hatással volt helyzetükre az elmúlt egy év, Magyarország piacvezető állásportáljának adataiból kaphatunk betekintést.  

Csökkenő hirdetésszám 

2020 márciusában a koronavírus-járvány hazai kezdete a teljes magyar munkaerőpiacra jelentős hatással volt, így a pályakezdők, szakmai gyakorlati helyet keresők számára feladott álláshirdetések száma és aránya is lecsökkent. Ráadásul 2020 tavaszán azok a cégek, amelyek a létszámstop, illetve -leépítés eszközével próbálták átvészelni a válságot, elsőként azoknak a felvételét fagyasztották be, valamint azoktól váltak meg, akik nem képezték az állomány részét. Ebbe a csoportba a szerződéses munkatársak és a kölcsönzött munkaerő mellett a szakmai gyakorlaton lévők és a diákok tartoztak.  

A meghirdetett pályakezdő állások számában érzékelhető csökkenő tendencia szinte egész évben megmaradt, a javulás jelei november-december környékén kezdtek látszani, ami 2021 első hónapjaiban is kitartott. A területi adatokból az látszik, hogy a pandémia évében is Budapesten és Pest megyében volt a legnagyobb a választék pályakezdő munkákból, majd Fejér, Veszprém, Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron megyék következnek.  

Nyári csúcs a pályakezdő jelentkezők számában 

A járványhelyzet következtében kialakult válság egyik markáns hatásaként az egy állásra jutó jelentkezések száma számos szektorban évek óta nem látott szintre emelkedett. Ez alól a pályakezdő és gyakornoki pozíciók sem képeztek kivételt: márciustól kezdve folyamatos növekedés látszik a jelentkezések számában. A legtöbb pályakezdő nyáron pályázott meg lehetőségeket – ez valószínűleg azzal is összefügg, hogy ilyenkor jobban ráérnek a még tanulmányaikat folytatók is arra, hogy kipróbálják magukat a munka világában.  

Ősztől azonban a jelentkezőszámok lassú csökkenését láthattuk, majd 2021 januárban ismét felélénkült az érdeklődés a pályakezdő, illetve gyakornoki pozíciók iránt: idén januárban 15 százalékkal több volt az egy helyre jutó jelentkezésszám, mint a tavalyi átlag. 

Az adminisztrációs munkák voltak a legnépszerűbbek 

Mely szektorok, és azon belül milyen pozíciók számítottak a legkelendőbbnek a pályakezdők körében tavaly? Népszerűségi sorrendben az adminisztráció, az értékesítés, az oktatás és a marketing voltak a pályakezdők kedvencei 2020-ban. A fentieken belül a legtöbben irodai asszisztens és projektmenedzser állásokra jelentkeztek, ezt az adatrögzítő, az ügyfélszolgálati munkatárs, a flottakezelő és sofőr, majd a gazdasági asszisztens pozíciók követték. A pályakezdők átlagos fizetési igénye nettó 208 ezer forint volt országosan. 

„Összességében elmondhatjuk, hogy a pályakezdők és gyakornokok helyzete a tavaly tavaszi állapotokhoz képest egyértelműen javult, ám a hirdetésszámok még mindig elmaradnak a korábbi évek eredményeitől. Ezzel együtt fontos fejlemény, hogy a pandémia kezdetéhez képest jóval több lehetőségből válogathatnak, ugyanis a vállalatok nagy hányada 2021-ben már bővülésben gondolkodik. Ráadásul, mivel az őszi-téli tapasztalatok azt mutatják, hogy a koronavírus második hulláma már nem okozott olyan sokkot a munkaerőpiacon mint az első, - sőt, azóta is a fokozatos javulás tendenciái látszanak -, abban bízhatunk, hogy a jelenleg zajló harmadik hullám sem fog jelentős visszaesést generálni a pályakezdők és gyakornokok lehetőségeinek esetében sem” – összegzi a helyzetet Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója. 

Forrás: Noguchi