Előttünk vezeti be Románia az Eurót?

Mostanában határozottan erősebb volt a román lej, mint a magyar forint, hosszú távon azonban inkább úgy látszik, hogy nagyon is hasonló pályán mozognak. Ugyanakkor a romániai euróbevezetés előbb megtörténhet, mint a magyar, és a gazdaság is egész jól muzsikál.

A román lej nem éppen stabilitásáról híres. Bár a Wikipedia szerint 1867 óta folyamatosan így hívják szomszédunk devizáját, ez már a negyedik féle lej, miután háromszor is lecserélték, írja az ÁrfolyamTudós.hu. Utoljára 2005-ben, amikor tízezer régi lej ért egy újat. Ezt jelzi a RON devizakódban az N betű is, mint “new”, azaz új lej, a korábbi ROL után.

Komoly céldátumuk van az euróbevezetéshez

Ennek ellenére az utóbbi másfél-két évben egyre magasabb a Román lej árfolyam, vagyis egyre több forintba kerül egy lej, a lejhez képest is gyengül a forint. Könnyű észrevenni, hogy ha korlátozott mértékben is ugyan, de a Román lej egyre inkább az euróhoz igazodik. Pedig nincs még bent az euróbevezetés előszobájában, az ERM II. rendszerben (európai árfolyam-mechanizmus). De legalább törekszenek erre. A jelenlegi céldátum 2024, ekkor csatlakozna az ERM II.-höz a lej. A mechanizmus lényege, hogy a deviza egy meghatározott, csak indokolt esetben változtatható központi árfolyam körül maximum ±15 százalékos sávban mozoghat.

A lejt hivatalosan is irányítottan lebegtetik, azaz a Román jegybank tevékenyen alakítja, befolyásolja az árfolyamot – a grafikonokból ítélve gyakran fékezi az árfolyam kilengéseit az euróhoz képest. A jegybank honlapján azt írja, hogy ezzel a módszerrel az inflációs célokat is kezelni tudják, és az “előre nem látható sokkokra” is jól tudnak reagálni.

Azért ha messzebbre tekintünk vissza, az látszik, hogy a lej alapvetően gyengülő pályán mozog, hajlamos a trendszerű értékvesztésre. A forint/lej árfolyam sincs még csúcson, a rekord 2007-ben volt, amikor egy lejért több mint 80 forintot is kellett adni. (Most 75 körül jár.) Ha hosszabb távra tekintünk vissza akkor egy 15 éves grafikon alapján úgy tűnik, hogy egyenesen “román-magyar két jóbarát” forgatókönyv rajzolódik ki. A forint és a lej görbéje jobban hasonlít egymáshoz, mint akár a lengyel zlotyhoz, akár a többi térségbeli devizához.

Magyarországhoz hasonlóan Románia is tologatta már párszor az euróbevezetés céldátumát, és az ahhoz szükséges kritériumokat messze nem képes teljesíteni. De úgy tűnik, ha nem is holnap lesz kiskedd, szomszédainknál legalább megvan a szándék a bevezetésre. Így könnyen lehetséges, hogy Magyarországnál jóval előbb fogják bevezetni a közös európai pénzt.

Hatalmas a kamatkülönbség

Ami alighanem sok spekulációt táplál, illetve fog táplálni. A tíz éves román államkötvények hozama például most 3,2 százalék éves szinten, a németeké –0,3 százalék körüli. A különbség köténypiaci léptékkel mérve hatalmas. Megérheti tíz éves román papír venni arra számítva, hogy négy-öt év múlva már euróban fog ennyivel tovább kamatozni. Hasonló lehet a helyzet egyes osztalékrészvényekkel. (Magas osztalékfizető képességű részvényekkel.) Az ilyen jellegű spekuláció pedig egyre erősítheti a devizát az euróbevezetéshez közeledve.

Ami a közelmúltat illeti, a román gazdaság tavaly az utolsó negyedévben sokkal jobban teljesített majdnem minden európai országnál, 5,3 százalék volt a növekedés a harmadik negyedévhez képest. (A magyar adat 1,4, a lengyel –0,7 százalék volt.) Bár ez nagyrészt annak is volt köszönhető, hogy megúszta a gazdaságuk a koronavírus-korlátozások nagy részét az év végén. De hosszabb távon is kimagasló az ország növekedése, évi 4-5 százalékos ütemet jegyeztek fel éveken keresztül. Erre az évre újra 4,2-4,3 százalékos növekedést várnak, ami persze rengeteg bizonytalanságot rejt még.

Forrás: arfolyamtudos.hu