Az új mobilaklamzazások, a társasjátékok, és szabadulószobák aranykorát éljük. Masek Csaba ezeket ötvözve vágott bele saját startupjának, a World of Adventures-nek. Vele beszélgettünk.

Kérlek meséld el, mi is pontosan a World of Adventures?

A WofA egy kültéri kalandjáték, amelyben egy applikáció segítségével a világ legszebb tájait fedezhetik fel a kalandozók, miközben izgalmas küldetéseket oldanak meg. A játék ötvözi a geocaching és a szabadulószobák élményét, egy kis kiterjesztett valósággal fűszerezve. Három- négyórás program, amelyben minőségi időt tölthetnek együtt családtagok, barátok.

Fontos, hogy legyen egy közös (WofA csapat-ügyfelek-partnerek) missziónk is a kalandozások során. Nekünk ez az, hogy megőrizzük az anyatermészetet a jövő nemzedékeinek. Ezért minden kaland során arra kérünk mindenkit, szedjék össze a szemetet, amit menet közben találnak, fényképezkedjenek le vele, küldjék el nekünk. Így mutathatunk példát a világnak.

Mivel foglalkoztál mielőtt belevágtál ebbe? 

Pénzügyi szférában dolgoztam bankoknak, biztosító társaságoknak. Végigjártam a szamárlétrát. Eleinte értékesítési területen voltam értékesítő, majd vezető. Mielőtt otthagytam volna ezt, egy képzés-fejlesztési területet vezettem, amelynek keretében egy izgalmas, világszinten elismert game-learning projektet irányítottam.

Mikor, honnan jött az ötlet, hogy ezt kellene csinálnod? 

Már évek óta forrt bennem a gondolat, hogy szeretnék valami olyat létrehozni, amelyben értéket teremtek és a magam ura lehetek. Csak nem volt elég bátorságom hozzá, hogy meg is lépjem. Túl "kényelmes" és jól fizető állásaim voltak. Aztán "szerencsére" a felettem lévő vezetőváltások megadták a kezdő lökést, hogy kimozduljak a komfortzónámból. 

Két utat láttam magam előtt: vagy olyat csinálok, amiben kikezdhetetlen tapasztalatom és múltam van, vagy olyat, amiben a leginkább megvalósíthatom magam, még ha sokat is kell majd újra tanulnom hozzá. A választásom az utóbbira esett. Megfogalmaztam magamnak, ki és mi vagyok, és milyen életet szeretnék élni. Ezek után az ötlet már csak úgy kipattant a fejemből. És persze a családommal sokat járom az erdőket és nagyon imádjuk a fejtörőket.   

Mit gondolsz, mi kell ahhoz, hogy sikeres legyen egy ilyen vállalkozás?
 
Ha eljutunk arra pontra, amikor ez megvalósul, akkor majd megmondom (nevet). Amúgy elég konkrét elképzelésem van erről, de ezt be is akarom bizonyítani mielőtt nagyon hangoztatnám őket. Az a hitvallásom, hogy bátran kell hallgatni az ösztönökre és a végsőkig kitartani mellettük, illetve bátran változtatni rajtuk, ha már nem működnek. Fontos, hogy érzékeny legyek a környezetemre, partnereimre, ügyfeleimre és bevonjam őket a WofA fejlődésébe. 

Ügyelek arra, hogy minél kevesebb olyan emberrel beszélgessek, akik az akadályokat látják, és minél több olyannal, akik a megoldásokat, akik engem is inspirálnak. Csak olyan fejlesztéseket hozzak létre és olyan üzleteket kössek meg, amelyek támogatják azt a világképet, ahova egyszer el akarok jutni.

A pandémia miatt szinte leállt a világgazdaság. Te mégis most vágtál bele egy új projektbe. Nem tartasz a járvány negatív hatásától?

Már a járvány előtt elkezdtem a fejlesztéseket. A többi csak nézőpont kérdése. Én azt a nézőpontot erősítem magamban és a környezetemben, hogy ez tipikusan egy olyan program, amely pandémia idején is kiváló alternatívát nyújt arra, hogy biztonságosan és élményekkel telve együtt legyünk a szeretteinkkel.

Hogyan tudsz ilyen helyzetben forráshoz jutni? Bankhitelek? Befektető társak?

Finanszírozás szempontjából több utat látok magam előtt. Az elsődleges út egy "lassabb", organikus fejlődés, amelyhez nincs szükségem külső forrásokra. Ezt az utat viszem tovább. Ettől függetlenül nyitott vagyok arra, hogy felgyorsítsam és biztosítsam a kezdeti növekedést külső forrás bevonásával, de nem minden áron! Csak akkor fogok külső forrást elfogadni, ha az értékek nem vesznek el ebben az átalakulásban. Illetve akkor, ha meg tudom őrizni a személyes függetlenségemet és nem válik ez az egész csak egy őrült pénzhajhászássá.

Ki a célközönség?

Kisgyermekes családok, ahol még fontos mindenkinek, hogy minőségi időt töltsenek együtt. Párok, baráti társaságok, akik a közös élményprogramokon keresztül szeretnének emlékezetes kalandokban részt venni. És azokat az embereket is szeretném titkon elérni, akik szívesen kockulnak otthon a telefonjuk előtt. Bízom abban, hogy a telefonnyomkodás részbeni megtartása mellett ki tudjuk őket is csalni a természetbe feltöltődni.

Mi a WofA játék legnagyobb előnye? Látsz-e benne fejlődési lehetőséget, ha igen, merre?   

Fejlesztői szempontól attól izgalmas ez a játék, hogy elképesztő potenciál van benne a továbbfejlődésre. Egy kiváló alap kalandprogramot hoztunk létre és terveink szerint már a partnereinkkel és ügyfeleinkkel együtt szeretnénk meghatározni a további fejlesztési irányokat. 

Nagyon várom már ezt a szakaszát is a vállalkozásunknak. Csakhogy párat említsek. Különböző kalandsorozatok létrehozása helyszín és sztorik szempontjából. Olyan utakat kialakítani, ahol nem csak lineárisan lehet haladni, hanem a kalandozó döntésétől függően alternatív irányokba továbbmenni. Párhuzamosan indítható kalandversenyek csapatok között. Vállalati ügyfeleknek egyedi csapatépítők. Ismeretterjesztő kalandok a lexikális tudás bővítésére egy adott helyszínhez kapcsolódóan. Egyedi kalandutak létrehozása szülinapra, évfordulóra, leány-, legénybúcsúra, stb.

Van jó néhány kaland már az alkalmazásban, ám ezek egyelőre főleg a főváros környékére korlátozódnak. Vannak országos tervek?

Hamarosan jönnek a fővárostól távolabbi kalandok is. Nagyon fontos az üzleti modellemben, hogy nem akarom ezt az üzletet csak magamnak megtartani. Azt szeretném, hogy minél gyorsabban, minél több helyre eljussunk vele és sok embernek igazi kalandélményt tudjunk szerezni. Ehhez arra van szükség, hogy mások is használhassák az üzletből származó előnyöket, ezért a franchise jogait el fogom adni belföldre és külföldre is. 

Ezzel nem csak azt nyeri a WofA, hogy gyorsabban eljut sok helyre, hanem izgalmas, új ötletekkel lesznek gazdagabbak a játékban fellelhető kalandok. Valóban fontos az, hogy a világ legszebb helyeire jussanak el az ügyfeleink, ezért ez főleg helyi arcokon keresztül tud jól megvalósulni, akiknek jó helyismeretük van.

A játék neve eleve angol. Ez azt jelenti, hogy tervezed a külföldi terjeszkedést is? Merre? Hogyan? Mikor?

Igen, az eredeti koncepció is az, hogy az egész világon (de legalább hat földrészen) legyenek WofA kalandok. Az első lépés, hogy itthon kialakítsuk azokat a folyamatokat, megteremtsük azt a tudásbázist, amivel bárhol sikereket tud elérni egy franchise partnerünk. 

Az első izgalmas lépések természetesen Európa azon országaiba lesznek, ahol a legfejlettebb az erdei turizmus kultúrája. Ilyen az én elképzeléseim szerint: Olaszország, Ausztria, Franciaország, Spanyolország, Szlovákia, Szlovénia. Már most van érdeklődés rá, pedig még nem is kerestem partnereket. Abban bízom, hogy egy éven belül meg lesznek azok a feltételek, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a nemzetközi porondra lépjünk.