Barbara az olimpiára készül

A hegyikerékpáros Benkó Barbara azzal számol, hogy miután ő szerezte a kvótát, rajthoz állhat a tokiói olimpián.

A 31 esztendős bringás az MTI érdeklődésére kifejtette, a pontszerzést tavaly március 3-ától befagyasztották a ranglistán - amelyen pillanatnyilag kvótaszerző, 19. helyen áll Magyarország -, és még két világkupaverseny számít majd bele a kvalifikációba.
    
"A kvótánk fixen megvan, ha nem szerzünk pontot, akkor is" - hangsúlyozta a 2012-es, londoni játékokon szerepelt Benkó.
    
Az azonban, hogy a hivatalos kvótaszerzés után ki képviseli a magyar színeket a japán fővárosban, válogatóversenyen dől el közte és a három szakágban is jeleskedő, hegyikerékpárban magyar bajnok, U23-as vb-ezüstérmes Vas Kata Blanka között.
    
"Elhiszem, hogy nekünk le kell meccselni, hogy ki megy, de a kvótát én szereztem" - fogalmazott Benkó Barbara. Várakozásai szerint egy, vagy két nagy nemzetközi versenyen fog eldőlni május végéig, hogy melyikük utazhat Tokióba, azt azonban még nem tudja, melyik viadal lesz az utolsó a válogatók sorában, amelyek részét képezi a 2019-es és 2020-as magyar bajnokság is. Ezek közül előbbit ő, utóbbit Vas nyerte.
    
Benkó szerint aki jó formában lesz az év folyamán, annak mindegy, melyik verseny dönt. Kifejtette, a sérülések és betegségek eddig elkerülték, jól sikerült a téli felkészülése, hiszen a párja a Dél-afrikai Köztársaságban él, így novembertől január végéig ott edzett.
    
A férfiak 20. helyen állnak a nemzetek rangsorában, amelynek első 21 helyezettje jut kvótához. A részvételi jog kiharcolása esetén Parti András lehet negyedszer is ötkarikás résztvevő a pekingi, londoni és riói olimpia után.

Forrás: MTI