A kender, mint hőszigetelő anyag

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a hőszigetelő anyagok piacán igen sokféle szigetelőanyag van, így ha éppen szigetelésen gondolkodunk, szinte bármilyen kívánságunknak megfelelőt találhatunk. Éppen ezért nem jelenthet kihívást, hogy környezetbarát, természetes és egészségre ártalmatlan hőszigetelő anyagra bukkanjunk, hiszen többek közt ilyen a kender hőszigetelés is. Nézzük is meg, hogy mit érdemes tudni róla!

Mitől környezetbarát és természetes szigetelés a kender hőszigetelés? 

A kender egy igen sokoldalú növény, melyet nem csupán az élelmezésben lehet hasznosítani, hanem az iparban szintén az egyik leghasznosabb alapanyagként tartják számon. Ennek elsődleges oka, hogy a kender erős rostjai jól ellenállnak a nedvességnek, tartósak, és még a kártevők számára sem vonzó. Ennek köszönhetően a termesztéséhez nincs szükség vegyszerezésre, ráadásul sok vizet sem kíván, vagyis egy igen gazdaságosan előállítható alapanyag. 

Nyilvánvalóan az szintén hozzájárul a környezetbarát voltához, hogy a termesztés folyamata, vagyis a növekedése alatt is igen jó hatással van a környezetre, hiszen tisztítja a levegőt, megköti a port, valamint csökkenti a talaj erózióját. 

Hőszigetelésként is megmarad minden jó tulajdonsága, vagyis tartós és rugalmas, mindemellett pedig lebomló anyag, vagyis a szigetelés során keletkezett hulladék újrahasznosítható vagy komposztálható. 

Milyen a kender hőszigetelő képessége? 

Azt hihetnénk, hogy a modern, de nem természetes szigetelőanyagok hőszigetelő képessége messze sokkal jobb, mint egy természetes hőszigetelő anyagé, azonban ez nem igaz. Ugyanis a kenderből készült hőszigetelő táblák nemhogy felveszik a versenyt a modern szigetelésekkel, hanem sok esetben le is pipálják azokat alacsony hővezetési tényezőjüknek köszönhetően. 

További jó tulajdonsága a kender hőszigetelő anyagnak, hogy hosszú távon is alaktartó, nem penészedik, átereszti a párát, ráadásul igen könnyű vele dolgozni, hiszen nem szúr és irritációt sem okoz. 

Hol használhatóak a kender hőszigetelő anyagok? 

A kenderből készült hőszigetelő táblák többek közt tetők, mennyezetek, falak és padlók szigetelésére egyaránt ideálisak, hiszen hőtároló képességük igen nagy, aminek köszönhetően télen melegen, nyáron pedig hűvösen tartják a lakást.

Ugyanezt a funkciót láthatja el a vakolható homlokzati kender hőszigetelés is, ami a hőszigetelés mellett hangszigetelésként szintén kiválóan funkcionál. 

Ugyanakkor létezik még kenderből készült vékony szigetelőanyag, ami hangszigetelésre, lépésálló anyagként, sőt, még PVC fóliák helyett is megállja a helyét. 

Amennyiben Ön hőszigetelésen gondolkodik, és fontosnak tartja a környezetvédelmet és az egészséges élettér kialakítását, vegye fel a kapcsolatot a Naturica Group munkatársaival, akik segítenek kiválasztani az Ön számára megfelelő szigetelőanyagot!