Egészséges mikroklíma a páramentesítés élenjáróival

Ragyogóbbnál ragyogóbb modern otthonok sora épül-újul az utóbbi években, nagy hangsúlyt - és még több pénzt - fektetve az ízléses berendezésre. Van azonban az otthonoknak - legyen az akár régi vagy új - egy olyan része, ami mindenki számára láthatatlan marad. Sokan nem tulajdonítanak elég jelentőséget annak, hogy milyen az otthonuk levegője, szükséges-e a páramentesítés.

A mikroklímának sajnos megvan az a hátránya, hogy mivel nem látható, nem helyezzük előtérbe, pedig legalább olyan fontos, mint a kényelmes és esztétikus enteriőr.

A levegő, ami a részünkké válik

Ha igaz az, hogy “az vagy, amit megeszel”, akkor az “az vagy, amit belélegzel” is helytálló lehet. A környeztünkből belélegzett oxigén eljut a tüdőnkön keresztül minden egyes apró sejtünkbe, így táplálva azokat. Ezért aztán nem mindegy, hogy milyen levegőt juttatunk be a szervezetünkbe. 

Szakemberek szerint az egészséges levegőminőség egyik alappillére a páratartalma. Az arany középút itt is mérvadó: a sem túl párás, sem túl száraz levegő az ideális, ez 40-60%-os páratartalmat, és 20-22 Celsius-fokos levegőt jelent.

A határértéket túllépő páratartalom, akár magas, akár alacsony, ártalmas a szervezetre

A túl alacsony páratartalom, amellett, hogy hatására megnövekedik a szálló por mennyisége a lakásban, még a nyálkahártya kiszáradását is eredményezheti. Ha pedig kiszárad a nyálkahártya, nem fogja ellátni a feladatát, a belélegzett levegő “előszűrését”. Így kapnak teret a nem kívánt baktériumok és a számos vírus, amik felső légúti megbetegedéseket okozhatnak.

A magas páratartalom sem kevésbé ártalmas. Az alacsonnyal szemben azonban az egészségügyi hatások mellett az anyagi kár is jelentős lehet. A nehéz, párás levegőből a víz kicsapódik a bútorok hátuljára és a falakra. Ez a nyirkos felület pedig melegágya lesz a penésznek. A penészes bútorok egy része nem takarítható egykönnyen, és a falat is újra kell festeni. De ezenfelül a legkárosabb az emberi szervezet számára lesz, hiszen a penészspórák az egész lakás felett átveszik az uralmat, minden egyes lélegzetvétellel azokat juttatjuk a tüdőnkbe. 

Legjobb, ha a csúcsminőségű páramentesítőt választjuk 

Ha a mikroklíma nem megfelelő az otthonunkban, fontos, hogy megoldást találjunk rá. Megfelelő páramentesítő készülékkel a magas páratartalmú helyiségeket normalizálhatjuk.

A kiválasztás során nem csak az ára alapján szabad dönteni. Mindenekelőtt fontos, hogy kizárólag olyan gyártó termékét vásároljuk, aki élen jár a páramentesítés technológiájában. Ebben a kategóriában a német gyártmányú termékekben sosem csalódunk.

A készülékek már szinte személyre szabva készülnek: az alapvető funkciókon felül választhatunk olyan gépet, ami kifejezetten hidegebb helyiségek (például pince) páramentesítésére alkalmas. Irodai vagy gyári nagyobb teljesítményű vagy szobákban elhelyezhető, lakossági felhasználásra szánt termékek közül válogathatunk.