Jöhet az európai Facebook-törvény

Donáth Anna, a Momentum EP képviselője videóüzenetben mondta el, minden erejével egy Facebook-ot szabályozó törvény elkészítésén fog munkálkodni.

"Ideje európai szinten szabályozni a nagy technológiai cégeket. Ideje igazságos Facebook-törvényt hozni Európában. Hétköznapi felhasználóként gyakorlatilag semmilyen szinten nem tudjuk befolyásolni, hogy a Facebook éppen milyen tartalmakat pakol a falunkra - vagy éppen mit hallgat el. Mára az is világos: a  Facebook vissza is él az adatainkkal. Ezért olyan megoldás kell, ami igazságot szolgáltat a felhasználóknak. A Facebooknak fizetnie kell az adathasználatért a felhasználóinak!" - mondta el Donáth Anna mai videójában.

És nemcsak a felhasználókat illeti kompenzáció. Az óriásplatformoknak fizetniük kell azoknak az iparágaknak - különösen a médiának -, amelyeket tönkretettek, miközben használják például a tartalmaikat. 

A Facebook 2021-re olyan óriásplatformmá nőtte ki magát, amely egymagában képes egy kitiltással törölni a múltunkat. Elveszhetnek a fiatalkori képeink, esküvői videóink, családi emlékeink. El tud vágni minket a barátainktól, de üzleti partnereinktől is.

A Facebook magáncégként dönt arról, hogy milyen tartalmak mehetnek és milyenek nem, ki posztolhat a felületén és ki nem. Figyelmen kívül hagyja a nemzeti alkotmányokat, az európai szabályozásokat és a társadalmi közmegegyezést például a szólásszabadságról.

Donáth hozzá tette: Minden erőmmel azért fogok dolgozni, hogy az Európai Unió egy európai Facebook-törvényt alkosson, és változtasson az EU a platformok működésén:

Az óriásplatformok tegyék átláthatóvá az algoritmusaikat, mutassák be, mit miért és miért nem láthatunk.

A reklámbevételeik után fizessenek minden felhasználónak és médiacégnek – azoknak, amikből eddig a pénzt csinálták.

Legyen egy független európai szervezet, amelyhez a felhasználók fordulni tudnak panaszaikkal, és amely kivizsgálja, és ha kell, visszacsinálja az óriásplatformok önhatalmú cenzúráit. 

Az óriásplatformokon a szólásszabadságot nem cégeknek, hanem európai és nemzetállami hatóságoknak, illetve bíróságoknak kell szabályoznia és betartatnia.

A felhasználok dönthessék el, hogy mikor, kinek és mennyi adatot adnak át.

Kötelező legyen biztosítani, hogy az adatok, profilok könnyen letölthetőek, költöztethetőek legyenek.

Forrás: MTI