"Nyilvánosságot az oltási tervnek!"

Kiket és mi alapján részesít előnyben a kormány? Hozzák nyilvánosságra, és frissítsék rendszeresen az oltási tervet! - szólítja fel a kabinetet Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője.

Az MSZP közleménye:

"Mióta a kormány ismertette az általa nagyképűen oltási tervnek nevezett, a valóságban inkább csak egy elnagyolt prioritási listának tekinthető “kivonatot”, azóta az egész ország azt találgatja, hogy ki melyik kategóriába esik, kit mikor fognak beoltani a koronavírus elleni vakcinával.

Ennek újabb példája, hogy a már oltásban részesülő olimpiai sportolóink sem szerepelnek külön az oltási tervnek nem tekinthető anyagban. Annyit lehet tudni, hogy a Magyar Olimpia Bizottság kérésére az olimpiai felkészülés érdekében tette lehetővé számukra az oltást a kormány.

Ezek után teljesen érthetetlen, hogy miért nem lép a kormány a tanárok minél korábbi oltása ügyében. Ők sincsenek külön nevesítve a sorrendben – annak ellenére, hogy ezt korábban a tanárok érdekeit képviselő szervezetek kérték – és most már az olimpikonok példájából tudhatjuk, hogy a közzétett „oltási terv” helyett más szempontok számítanak. Ezért jogosan vetődik fel a kérdés, hogy a MOB kérését miért teljesítette a kormány és a tanárokét miért nem?

Ki és milyen alapon hozza meg ezeket a döntéseket? Mi a különbségtétel oka? Kinél és hogyan lehet elérni, hogy a tanárok és a kiskereskedelmi dolgozók minél hamarabb oltáshoz juthassanak? Kinek és mit kell tennie ahhoz, hogy egyáltalán számoljanak a hajléktalanokkal is az „oltási tervben”? Hol követhető a sorrendiség változása? 

Kormányzati részről a tisztességes kommunikáció hiánya nagyban hátráltatja a járványkezelést, ezért az MSZP továbbra is azt követeli a kormánytól, hogy hozzák nyilvánosságra a részletes oltási tervet, továbbá követeljük a pontos, hiteles és teljes körű tájékoztatást!"