Orbán fia állami ösztöndíjjal tanult a brit elitképzőben?

Orbán Viktor fia 39 millióért végezte el a brit elit katonai akadémiát - derítette ki a telex.hu. A cikk szerint Orbán Gáspár állami ösztöndíjjal jutott ki a Sandhurstre.

Kadétonként közel negyvenmillió forintba kerülhet a brit katonai elit iskola, a Sandhurst Royal Military Academy (RMAS) kilenc hónapos kurzusa, amelyet a kormányfő fia, Orbán Gáspár is elvégzett két másik magyarral együtt 2019 szeptembere után, a Honvédelmi Minisztérium ösztöndíjasaként - írja cikkében a telex.hu.

A kilenc hónapos tanmenetet Orbán Gáspáron kívül a Honvédelmi Minisztérium (HM) két másik ösztöndíjasa kezdte el. Orbán Viktor fia az adatok alapján december 11-én végzett. A Daily Telegraph január 1-i száma beszámol a december 11-i ceremóniáról, ahol Orbán Gáspár is szerepel. 

Először a Népszava adott hírt arról, hogy az intézményben fejezte be a kurzust 2020 májusában három magyar állampolgár – ezt az Egyesült Királyság budapesti nagykövetségén keresztül a brit védelmi minisztérium is megerősítette. A lapnak ezt a HM is elismerte, annyit közölve, hogy a „képzésre a magyar katonák közül bárki jelentkezhetett, akinek ilyen törekvései voltak, és alkalmasnak tartotta magát, hogy a képzésen részt vegyen. A jelentkezők közül az állományilletékes parancsnok az elvégzett szakmai munka, kiképzési eredmény, és a tiszti attitűd összesített értékelései alapján választotta ki a résztvevőket.” A HM szerint a kurzus összege pedig attól függ, hogy a hallgató milyen rendfokozatú, és a tanulmány során pontosan milyen kiképzésben vesz részt.

A tájékoztatás szerint a koronavírus miatt az intézmény minden hallgatójának meg kellett szakítania a tanulmányait, így a három magyar is hazautazott. Ez lehet a magyarázata annak, hogy Orbán valójában csak decemberben végzett, bár a kurzus kezdete alapján ez már hónapokkal előbb megtörténhetett volna.

Az ügyben a telex.hu Orbán Gáspárhoz fordult, de a kormányfő fia nem reagált a megkeresésre. De többször érdeklődtek a Honvédelmi Minisztériumnál, a Miniszterelnökségen, és a Sandhurs Királyi Katonai Akadémiánál is, de mindeddig nem érkezett válasz. 

A csütörtöki kormányinfón  a Telex szintén megpróbált utánajárni az ügynek. Eredeti kérdésük így szólt:

„Kapott a magyar államtól, avagy a Honvédelmi Minisztériumtól ösztöndíjat Orbán Gáspár a brit Sandhurst Királyi Katonai Akadémián folytatott tanulmányaira? Ha igen, mivel indokolják, hogy a három szerencsés fiatal közül az egyik a miniszterelnök gyermeke volt, aki tavaly ebben az ösztöndíjban részesülhetett? A kormányfő nem tartja összeférhetetlennek a 34 millió forintos képzési költség állami térítését a saját rokonai esetében?”

A kormányinfón a kormányszóvivőtől a kérdés már így hangzott el:

„A Telextől érkeztek kérdések magyar katonák külföldi képzésével kapcsolatban, illetve azzal kapcsolatban, hogy kik kaptak ilyen típusú ösztöndíjat.”

„Személyes adatokat nem tudunk nyilvánosságra hozni” – fűzte hozzá gyorsan Szentkirályi Alexandra, majd Gulyás Gergely közölte:

„Az adatgazda a Honvédelmi Minisztérium.”

Forrás: telex.hu