Törhetetlenül magas a téglalakások négyzetméter ára

Friss ingatlanpiaci elemzésünkben megvizsgáljuk, miként alakult egy éves távlatban a téglalakások ára és kereslete a fővárosban, valamint vidéken.

Előző cikkünkben megírtuk, hogy – a koronavírus okán – országszerte csökkentek az albérletárak, de az Alföldön még vannak dráguló városok. Most nézzük a téglalakások árának változásait.

 Egyre népszerűbbek a téglalakások

2018 óta növekvő tendenciát mutat a téglalakások iránti kereslet, így azok kínálati ára is. Ennek több oka van: egyrészt újra virágzik az új építésű téglalakások piaca, másrészt egyre több állami ösztönző vehető igénybe lakásvásárlás esetén. Legutóbb tavaly év végén jelentették be az új otthonteremtési program részeként az 5%-os lakásáfa visszaigénylést. Éppen ezért úgy tűnhet, hogy a vevők egyre jobban kedvelik a téglalakásokat, mivel egyre inkább elérhetővé válnak az emberek számára és fenntartásuk is előnyösebb, mint mondjuk egy családi házé.

 

Szárnyalnak a téglalakások árai az agglomerációban

2020-ban az ingatlanpiac válsága ellenére sem estek vissza a téglalakások kínálati árai az agglomerációban. Az agglomerációban vizsgált téglalakás típusú ingatlanok egy négyzetméterre jutó kínálati árai esetén az év folyamán – kisebb kilengésekkel – hullámzó tendenciát figyelhettünk meg. 

Januártól márciusig 2%-os drágulást tapasztaltunk, ezzel szemben a járványügyi korlátozások ideje alatt csupán 1%-os csökkenés következett be. 2020-ban a legmagasabb átlagos ár egy négyzetméterre vetítve 842 ezer forint volt Budapesten júliusban. Ez például egy 50 nm-es, 3 szobás téglalakás esetén 50-60 millió forint kínálati árat jelent.

 

Vidéken is az egekben a négyzetméterár

Nagy meglepetés nem ér minket, ha azt mondjuk, hogy a téglalakások négyzetméterenkénti kínálati árai még vidéken is az egekben vannak. Elsőként Debrecent kell megemlítenünk, ahol a novemberi adatok szerint 566 ezer forintos négyzetméter árral találkozhatunk. Egy év alatt a legnagyobb vidéki városban 5,5%-kal emelkedtek a téglalakások kínálati árai. Ezt követi Győr, 524 ezerrel. 2020-ban a győri ingatlanpiacot még a koronavírus járvány sem rendítette meg: a téglalakások esetén 6,7%-os emelkedést tapasztalhattunk. 

Szeged, a maga 482 ezer forintos egy négyzetméterre jutó árával a harmadik a sorban. Szegeden sem volt érezhető a járvány hatása, a tavalyi évben a dél-alföldi nagyvárosban stagnáltak a téglalakások egy négyzetméterre jutó kínálati árai. A téglalakások esetén a negyedik legdrágább város Pécs, ahol négyzetméterük 453 ezer forint. Egy év alatt Pécsett is több, mint 7%-kal drágultak a téglalakások. A magyarországi vidéki nagyvárosok közül a sort Miskolc zárja, 384 ezer forinttal. Miskolc esetében tapasztalhattuk a legnagyobb áremelkedést, amely 15%-ra tehető, azonban a miskolci téglalakások árai még így is jóval elmaradnak a nagyobb vidéki városok áraitól.

Összegezve elemzésünket, láthatjuk, hogy a koronavírus járvány negatív hatásai a vizsgált nagyvárosok téglalakásainak árai esetén egyáltalán nem tapasztalhatók. Azonban azt, hogy meddig tarthat a téglalakások kínálati árainak növekedése, egyelőre nem látható, hiszen az irántuk erősödő kereslet az árakat még feljebb nyomhatja.