Az energia dobta meg az árakat

Novemberben ez energiaárak emelkedése miatt a vártnál nagyobb mértékben nőttek a termelői árak az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán publikált jelentése alapján.

Novemberben az euróövezet 19 tagállamában 0,4 százalékkal nőttek az ipari termelői árak az előző havihoz képest, az októberi 0,4 százalékos havi növekedéssel megegyező mértékben. A piac 0,1 százalékos havi áremelkedést várt novemberre.
    
Az ipari termelői árak havi növekedéséhez az energiaárak emelkedése járult hozzá a legnagyobb mértékben. Az energiaárak novemberben is az októberivel megegyező 1,3 százalékkal nőttek az előző havihoz képest. A nyersanyagok ára 0,3 százalékkal emelkedett novemberben az októberi 0,1 százalék után, a tartós fogyasztási cikkek ára pedig 0,1 százalékkal ment feljebb novemberben a havi bázison változatlan októberi árszinthez képest.
    
Az egy évvel korábbihoz képest az euróövezetben 1,9 százalékkal csökkentek a termelői árak novemberben. Októberben 2,0 százalékos volt az éves árcsökkenés, novemberre pedig 2,2 százalékos éves árcsökkenést várt a piac.
   
 Az Európai Unió 27 tagállamában az előző havihoz képest 0,4 százalékkal emelkedtek a termelői árak az októberi 0,3 százalékos havi áremelkedés után. Az egy évvel korábbitól 1,8 százalékkal maradtak el a termelői árak az EU-ban novemberben. Októberben 2,0 százalékkal voltak alacsonyabbak a termelői árak az egy évvel korábbinál.
https://ec.europa.eu/eurostat/documents/portlet_file_entry/2995521/4-06012021-AP-EN.pdf

Forrás: MTI