Jobbik: Orbánt személyesen terheli felelőssség

Szembe kell néznünk a ténnyel, hogy a kormány elhibázott, embertelen és önző járványkezelése nemzeti tragédiába sodorta az országot - írja keddi közleményében a Jobbik.

A Jobbik közleménye:

"Ez a tragédia szükségtelen volt, és elkerülhető lett volna felelősségteljes intézkedésekkel. Orbán Viktor és kormánya próbálja mindenki másra áthárítani a felelősséget, de ezért a katasztrófáért Orbánt személy szerint felelősség terheli.

Az EU járványügyi központja (ECDC) szerint a magyar Covid-19 kumulált halálozás a harmadik legmagasabb az EU-ban és a teljes járványidőszak halálozási száma is többszöröse a hasonló méretű és a környező országokénak. Ezzel egyidejűleg az utóbbi hónapokban, a KSH adatai szerint, a nem Covid halálozás is soha nem látott rekordokat dönt. Arra, hogy más európai országokkal összevetve Magyarországon ennyivel több emberéletet követelt a járvány, semmilyen más magyarázat nincs, mint az Orbán-kormány alkalmatlansága, önzése és képmutatása. Az elhunyt 10.000 fő megfelel egy magyar város teljes lakosságának, és ötszöröse az 1956-ban a barikádokon elesett magyarokénak. A Covid-ban elhunytak közül sokan sajnos teljesen értelmetlenül és szükségtelenül fejezték be idejekorán életüket, mert a haláluk elkerülhető lett volna, ha a – minden hatalommal felruházott – kormány idejében cselekszik, illetve helyes döntéseket hoz.

Számos szakember véleménye és számtalan nemzetközi példa bizonyítja, hogy lett volna idő felkészülni, tömegesen tesztelni, izolálni a fertőzést, észszerű korlátozásokat bevezetni, ahogyan azt más országok felelős kormányai meg is tették. Lett volna idő, ha a rendelkezésre álló időt nem pocsékolja el az Orbán-kormány, és a nyarat nem adriai jachtozással töltik a felkészülés helyett.

De a „gazdaságvédelmi intézkedéseknek” álcázott közpénzlopások sem segítettek a járványkezelésben. Mára a napnál is világosabb, hogy nem gazdaságvédelemről volt szó hanem „gazdaGságvédelemről”. A járvány elleni védekezés ürügyén további ezermilliárdok vándoroltak Orbán strómanjainak és rokonainak zsebébe, és nem mellékesen további lépések történnek a demokrácia felszámolására, az önkormányzatok és az ellenzéki pártok ellehetetlenítésére. A gazdaság romokban, a munkanélküliség, az infláció, az államadósság szintén rekordokat dönt. Friss európai jelentés szerint Magyarország az EU harmadik legszegényebb országa lett! Vagyis tíz év Fidesz kormányzás eredményeként még jobban lemaradtunk, még jobban elszegényedtünk… (https://ec.europa.eu/eurostat/documents/portlet_file_entry/2995521/2-15122020-BP-EN.pdf/cd3fcb0f-faee-d0ce-0916-9be3ac231210).

Orbán a kormányzást hatalmi játszmának tekinti, és a hatalmon maradásért bármit feláldoz, ha kell, emberéleteket is. Azonban a néppárti Jobbik nem tűrheti szótlanul egy cezaromániás ember ámokfutását és szolgalelkű mameluk kormányának elhibázott válságkezelését, hiszen annak immáron egy Csorna városnyi magyar ember esett áldozatul."