Ellenállónak értékelték a magyar munkaerőpiacot bizonyos elemzők

A magyar munkaerőpiac ellenálló volt a koronavírus-járvány őszi, második hullámának elején - kommentálták a KSH legfrissebb adatait az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) keddi közlése szerint tavaly novemberben a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 496 ezer volt, 45 ezerrel több, mint az előző hónapban és 26 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. Az előző hónaphoz viszonyítva 9 ezerrel, 190 ezerre csökkent a munkanélküliek száma 2020 novemberében, a 4,1 százalékos munkanélküliségi ráta pedig 0,2 százalékponttal alacsonyabb volt az egy hónappal korábbinál.
    
Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője közölte, a járvány első hullámát követően erős visszapattanást mutatott a magyar munkaerőpiac, ismét a történelmi csúcs közelébe emelkedett a foglalkoztatottak száma, amely ugyan az őszi, második hullámban csökkent, de novemberre ismét 4,5 millió közelébe emelkedett a létszám.
    
A Takarékbank becslése szerint tavaly 4,3 százalékos átlagos munkanélküliség lehetett, idén pedig 3,9 százalékra csökkenhet a KSH módszertana szerint számított mutató.
    
Hozzátette, munkaerő-közvetítői és szakszervezeti forrásokból lehet tudni, hogy a magyar munkaerőpiacon ismét látszik némi leépítési hullám elsősorban a turizmus-vendéglátásban, viszont aki elveszti az állását az láthatóan talál másikat, ha nem is feltétlen az eredeti iparágában.
    
Az elemző szerint a teljes bérnövekedési ütem várhatóan lassulni fog, de az eddigi adatok azt mutatják, hogy a vírus által kevésbé érintett szektorokban továbbra is változatlanul kétszámjegyű a bérdinamika.
    
Kiemelte, a kormány munkahelyvédelmi intézkedései, a bértámogatások, az átmeneti adócsökkentések, a vállalati és lakossági törlesztési moratórium érdemben hozzájárul a munkahelymegőrzéshez, de a közszolgáltatások, a honvédelem és rendvédelem keretében megnyitott jelentős számú új pozíció is segítséget nyújt a munkaerőpiac stabilizálásában.
    
Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője közölte, hogy míg a koronavírus második hulláma, illetve az elrendelt korlátozások miatt inkább visszaesésre számítottak, a foglalkoztatás az előző hónaphoz képest bővült, és az éves visszaesés mértéke is csökkent. A foglalkoztatottak száma így is elmaradt az egy évvel korábbitól, de ennek mértéke csekély, tehát a koronavírus hatása a munkaerőpiacra visszafogott volt, részben a kormányzati bértámogatásoknak is köszönhetően.
    
Az elemző megjegyezte, hogy míg éves alapon az elsődleges munkaerőpiac még némi javulást is mutatott, visszaesett a közfoglalkoztatottak és a külföldön dolgozók száma, utóbbi arra utalhat, hogy gazdasági problémáknál először a más országokból származó munkavállalókat építik le.
    
A következő hónapok adatai változatosan alakulhatnak: egyrészt megjelenhetnek a novemberi korlátozó intézkedések hatásai is, másrészt azonban a vakcina megjelenése fokozatosan elősegítheti a visszatérést a normális kerékvágásba - írta az elemző.

Forrás: MTI