Ő lesz az új amerikai védelmi miniszter

Lloyd Austin négycsillagos tábornok nyugállományból kerül a Pentagon élére, az amerikai történelem első fekete bőrű védelmi minisztereként.

Joe Biden azért választotta a 67 éves katonát, mert tapasztalt a válsághelyzetek kezelésében, és tiszteletnek örvend a fegyveres erők körében – írta a Magyar Békekör az USA leendő védelmi miniszterét bemutató híranyagában.

Barack Obama alelnökeként Biden közvetlen kapcsolatban állt Llloyd Austinnal. Biden felügyelete alá tartozott az iraki hadszíntér, melynek parancsnoka 2010-2011 között Austin tábornok volt. 2012-2013 között az amerikai hadsereg vezérkari főnök-helyetteseként szolgált, 2013-2016 között, nyugállományba helyezéséig a fegyveres erők egyesített vezérkarának (CENTCOM) főnöke volt.

Nyugállományba vonulását követően a walthami (Massachusetts) Rytheon Technologies hadiipari tröszt igazgatótanácsának tagjaként tevékenykedett. A Pentagon egyik legnagyobb beszállítójának számító cég repülőgépmotor gyártással, intelligens légvédelmi és űrvédelmi berendezések előállításával foglalkozik, s a következő jelmondattal hirdeti magát: „Mi nem megjósoljuk a jövőt, hanem megteremtjük”. A cég bevétele 60 milliárd dollárt tett ki 2017-ben.

Tagja a Charlotteban (Észak-Karolina) működő Nucor acélipari korporáció igazgatótanácsának is. Ez a cég az Egyesült Államok legnagyobb acéltermelője. A Nucor bevétele 2019-ben 22,6 milliárd dollár volt.

Lloyd Austin tagja továbbá a dallasi (Texas) székhelyű Tenet Healthcare multinacionális gyógyászati tröszt igazgatótanácsának is. A 113 ezer főt foglalkoztató vállalat kórházi és egészségügyi berendezéseket gyárt, illetve egészségügyi szolgáltatásokat nyújt. A Tenet 2019-ben 18,48 milliárd dollár jövedelmet könyvelt el.

Amerika leendő védelmi miniszterét a mindenkori politikai vezetés iránti lojalitásáról, az elnöki parancs engedelmes végrehajtójaként ismerik.

Forrás: Magyar Békekör