Javulni látszik a munkanélküliség

Csökkent a munkanélküliségi ráta októberben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 37 tagállamában, de így is majdnem 2 százalékponttal haladja meg a koronavírus-járvány robbanásszerű elterjedését megelőző utolsó hónapban, februárban mért szintet.

Az OECD honlapján szerdán nyilvánosságra hozott adatok szerint októberben 7,1 százalékon állt a munkanélküliségi ráta, 0,2 százalékponttal alacsonyabban a szeptemberi 7,3 százaléknál. Tavaly októberben 5,3 százalékon, idén februárban pedig 5,2 százalékon állt a mutató.
    
A nők körében 0,3 százalékponttal, 7,5 százalékra, míg a férfiak körében 7,1 százalékról 6,9 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta.
    
A munkanélküliek száma közel másfél millióval csökkent, a szeptemberi 47 millió 932 ezerről 46 millió 515 ezerre süllyedt októberben.
    
Az Európai Unióban 7,6 százalékon stagnált, az euróövezetben pedig 0,1 százalékponttal, 8,4 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta októberben. A világ hét legfejlettebb országából álló G7-csoportban 0,4 százalékponttal, 6,2 százalékra mérséklődött a mutató.
    
Az OECD-tagállamok közül a legalacsonyabb, 2,9 százalékos munkanélküliséget Csehországban regisztrálták októberben, a legmagasabbat pedig Kolumbiában, 16,3 százalékosat.
    
Az OECD-országokban a 15-24 év közöttiek körében a munkanélküliség 0,3 százalékponttal, 14,4 százalékra csökkent októberben. Ebben a korosztályban a munkanélküliek aránya az euróövezetben 0,1 százalékponttal, 18,0 százalékra nőtt, míg az unióban szintén 0,1 százalékponttal, 17,5 százalékra kúszott fel.
    
Magyarország esetében a szeptemberi a legutolsó adat. A munkanélküliségi ráta augusztusban és szeptemberben is 4,4 százalékon állt.

Forrás: MTI