Német-orosz újratervezés

Újra át kell gondolni Moszkva és Berlin kapcsolatait, de lehet, hogy újraindítás szükséges - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden Moszkvában, a német szövetségi parlament (Bundestag) legnagyobb ellenzéki pártja, az Alternatíva Németországnak (AfD) küldöttségét fogadva.

"Az önök oroszországi látogatása nagyon jó alkalmat kínál ennek a dialógusnak a folytatására és további érintkezési pontok keresésére. Nagyra értékeljük az önök hozzájárulását kapcsolataink fenntartásához, amelyek átgondolást vagy talán, ahogy mostanában mondják, újraindítást igényelnek" - mondta Lavrov.
    
Az orosz diplomácia vezetője szerint a kétoldalú viszonyban "nem kevés súlyos probléma gyűlt össze, és ezek tovább szaporodnak", ezért párbeszédre van szükség a kormányok, a parlamentek és a társadalmak, de különösen azok között, akik a fennálló problémák meghaladására törekednek.
    
Mint mondta, Moszkvában "nem kis meglepetést váltott ki", hogy a hivatalos Berlin megkísérelte megakadályozni az AfD-küldöttség oroszországi látogatását, és hogy ez a vizit milyen "hisztérikus belpolitikai vitát" váltott ki Németországban.
    
Lavrov hangsúlyozta, hogy Oroszország nem szokott tiltakozni, amikor a német kormány képviselői találkozni kívánnak az orosz ellenzék képviselőivel, és nem gördít akadályokat ez elé. Hozzátette, hogy német részről "jó hagyománnyá vált", hogy nem is a parlamenti, hanem a rendszeren kívüli ellenzékkel tartják a kapcsolatot. Így tesz Heiko Maas külügyminiszter is, aki Moszkva legkeményebb bírálóival szokott találkozni, és az orosz vezetés részéről nem tesznek kísérleteket ennek megakadályozására.
    
Az Oroszország ellen a Krím elcsatolása miatt bevezetett szankciók feloldását és az Északi Áramlat-2 földgázvezeték befejezését szorgalmazó, jobboldali német párt az orosz parlament alsóházának meghívására érkezett Oroszországba.

Forrás: MTI