Rövidlátó politika következményének nevezte Joe Biden, hogy Donald Trump döntése miatt Amerika vasárnaptól többé tekinti magát a Nyitott Égbolt (Open Skies) szerződés részesének – jelentette a Magyar Békekör.

Az Egyesült Államok elnöki tisztségének várományosa szerint Trump lépése kiélezi a feszültséget a Nyugat és Oroszország között, és növeli a téves számítások és konfliktusok kockázatát.

A Trump adminisztráció május 21-én mondta föl a megállapodást, kilépése jogilag mától hatályos.

A Nyitott Égbolt szerződést az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet tagállamai kötötték 1992-ben azzal a céllal, hogy ellenőrizzék a fegyverzetkorlátozási egyezmények tiszteletben tartását, megelőzzenek válságokat, és kezelhessenek válság-helyzeteket. A megállapodás értelmében fegyverzet nélküli repülőgépekről ellenőrzó repüléseket hajthattak végre a megállapodást ratifikáló 33 ország területe fölött.

Washington hét évvel ezelőtt azzal kezdte vádolni Moszkvát, hogy szelektíven értelmezi a szerződést, és megsérti egyes rendelkezéseit. Oroszország hasonló vádakkal illette Amerikát. 2017-ben Trump korlátozta az orosz ellenőrző repüléseket az USA fölött, mire Moszkva „tükör intézkedéssel” reagált,  korlátozva az amerikai ellenőrzés lehetőségét.

A Magyar Békekör tájékoztatása szerint az Egyesült Államok NATO szövetségesei ellenezték az Open Skies felmondását, egyesek el is ítélték, és kitartanak az egyezmény mellett dacára annak, hogy Amerika kilépett belőle. Szerintük ugyanis a szerződés az európai biztonságot szolgálja. Egyelőre még nem világos, milyen sors vár a kölcsönös ellenőrzésre az amerikai távozást követően. A döntés lényegében orosz kézben van, és attól függ, vajon Joe Biden kormánya újra csatlakozik-e az egyezményhez.

Forrás: Magyar Békekör