Javaslatok a külföldiek karácsonyának megszervezéséhez

November 20-a van, nem sokkal több, mint egy hónap van hátra az ünnepekig, a kormány azonban homályban tartja, mit tervez, így a külföldön élük nagy bizonytalanságban vannak. A Momentum javaslatai az ügy megoldására.

Jelenleg milliók élnek bezárva országhatárokon innen és túl. A megváltozott mindennapok mellett anyagilag is nehéz időszak ez minden család számára, hiszen a kormány megfelelő gazdasági mentőcsomag és tömeges tesztelés helyett még most is egymásnak ellentmondó intézkedésekkel kezeli a válságot - írja a HírExtrához eljuttatott közelményében a Momentum.

A gazdasági és egészségügyi nehézségek mellett az embereket, a családokat lelkileg is megviselte ez az időszak: az elmúlt hónapokban nagyon megritkultak, vagy sok esetben akár lehetetlenné is váltak a családi látogatások azok számára, akik mára külföldön keresik a boldogulást. A család tagjai teljesen elszigetelődtek, és csupán a távolból bízhatnak abban, hogy szeretteik biztonságban vannak.

A pért ezért követeli a kormánytól, hogy "ha már a járványhelyzetre, és a gazdasági válságra nem készültek fel, legalább biztosítsanak tervezhető, családbarát ünnepeket a hazaérkező magyaroknak és családjaiknak!"

Ennek érdekében:

- törölje el erre az időszakra a kötelező 10 napos karantént egyetlen negatív teszt bemutatása esetén!

- garantálja, hogy a hazatérők teszteredményei a mintavételt követő 24 órán belül megérkeznek!

- a hatékonyság érdekében hozzon létre egy felületet, amelyen a hazatérők előzetesen regisztrálhatnak, így időben biztosítottá válik a szükséges tesztkapacitás erre az időszakra, és a hazatérők is tudni fogják mikor és hova menjenek!