Ingyenes internet-hozzáférés?

A kormány megfogadta a Párbeszéd javaslatát, ezúttal az ingyenes internet-hozzáféréssel kapcsolatban, amelyről a Párbeszéd frakcióvezető-helyetteseként július elején nyújtottam be törvényjavaslatot – és amelyet a fideszes többségű bizottság néhány héttel ezelőtt még leszavazott.

A Párbeszéd közleménye:

"Az internet mára alapszükségletté vált, a koronavírus-járvány pedig különös aktualitást ad a Párbeszéd régi követelésének: hirtelen távoktatásba kényszerült diákok és pedagógusok, az otthonról dolgozó munkavállalók helyzete is ellehetetlenül internet hozzáférés nélkül. 

Éppen ezért a Párbeszéd július 7-én benyújtott törvényjavaslata szerint minden háztartás számára ingyenesen elérhető lenne egy olyan szélessávú vezetékes, vagy vezeték nélküli internetkapcsolat, amely alkalmas otthoni munkavégzésre és tanulásra egyaránt. A szolgáltatók emellett adókedvezményre lennének jogosultak a biztosított ingyenes csomagok arányában. A fideszes többségű Gazdasági bizottság azonban októberben még nem támogatta a javaslatot.

Pedig ekkor már tudni lehetett, hogy a kormány hasonló intézkedésre készül: júliusban maga Maruzsa Zoltán államtitkár jelentette be egy sajtótájékoztatón, hogy a koronavírus-járvány ideje alatti ingyenes internet-hozzáférés kérdése bekerül a nemzeti konzultáció témái közé is.

Örvendetes, hogy Orbán Viktor kormánya végre nyitottnak bizonyult a Párbeszéd-javaslatának részbeni elfogadására, problémásnak tartjuk azonban, hogy a most megjelent kormányrendelet csak a helyhez kötött internet-hozzáférést említi. Mindez lehetetlenné teszi a kedvezmény igénybevételét azon elmaradott térségekben élő rászoruló családok számára, ahol a vezetékes internet bekötésére nincs lehetőség. Szorgalmazzuk emellett a rendelet kiterjesztését az általános iskolában és felsőoktatásban tanulók számára is."