Megtisztul a Tisza-tó

A Tisztítsuk meg az országot! program keretében az ország összes Vízügyi Igazgatóságán megkezdődtek vagy rövidesen megkezdődnek a munkálatok. Egyik kiemelten fontos helyszín vízügyes szempontból a Tisza-tó, hiszen jelentős és egyre növekvő a turisták száma.

Fontos, hogy az ideérkezők tiszta, hulladékmentes, jól karbantartott vízi és parti környezetet, valamint létesítményeket lássanak itt tartózkodásuk során. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Tisza-tavi hasznosítók egyaránt abban érdekeltek, hogy a vendégek elégedettek legyenek és jó hírét vigyék a Tisza-tónak.

A vízügy, a halászati hasznosító és Tiszai PET Kupa most együtt takarítja a Tisza-tavat a Tisztítsuk meg az országot! program keretében. A három szervezet évek óta együttműködik annak érdekében, hogy a Tisza és a Tisza-tó változatos élővilággal és minél tisztább környezettel fogadhassa az ide látogató turistákat és egészséges lakóhelye legyen a helyi embereknek.  

Köztudott, hogy a Tisza és mellékfolyóinak vízgyűjtőterületéről az árhullámmal rendszerint uszadék és kommunális hulladék is érkezik a folyón. A Tisza-tavi öblítőcsatornák zsilipeinek zárt állapota miatt a hulladék nem jut be a tó medencéibe, de a folyón végigvonul és a partszegélyben, a növényzetben fennakad. Évek, évtizedek alatt jelentős mennyiségű hulladék halmozódott fel, amelynek egy részét a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság az országos közfoglalkoztatási programon belül a téli időszakban összegyűjtötte és hulladéklerakó-helyre elszállította. - mondta el Fejes Lőrinc, a kiskörei szakaszmérnökség vezetője.

Hegedűs Gábor, a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. ügyvezetője arról számolt be, hogy habár a halgazdálkodó számára ilyen kötelezettség nincs előírva, a társaságuk évente több millió forintot költ a Tisza-tó partjainak tisztán tartására. A látogatottságtól függően heti egy-két alkalommal utánfutós kisteherautóval szállítják el az összegyűjtött szemetet a lerakóba. Ezért is értékelik nagyra a Tiszai PET Kupának ezt az akcióját, amelyhez minden tőlük telhető személyi és anyagi segítséget megadnak az idén is, ahogyan tették a múlt évben.

A Tiszai PET Kupa és a vízügy évek óta együttműködnek a folyó megtisztításában: együttes erővel sikerült idén márciusban tisztán visszaadni a természetnek a Tiszaszalka határában elhelyezkedő Natura 2000-es területet, illetve a vízügy csapatai több nyári hajós versenyen is eredményesen vettek részt.  A tavalyi év abból a szempontból is különleges volt, hogy rekord mennyiségű hulladékot, 10.000 m3 szemetet távolítottak el közösen a Kiskörei Vízlépcső előtti vízfelületről. 

A PET Kupával a vízügyi szakemberek folyamatosan együttműködnek, önkénteseikkel sokat segítettek a hulladék válogatásában, préselésében és a hulladék (színre válogatott PET palack, további műanyagok, üveg, fém, lámpaégők) újrahasznosításra történő átadásában, elszállításában. A kapcsolat és a közös munka idén is folytatódott, 2020 októberében pedig elkezdődött a Tisztítsuk meg az országot! program végrehajtása, így kézenfekvő volt, hogy a Tisza-tavi hulladék felmérése után az összegyűjtésben is közösen vesznek részt. Ezt a munkát a szervezetek elkezdték, a hulladékok kiszállítása a kijelölt parti gyűjtőhelyekre folyamatosan történik. 

A napokban életbe lépő, szigorúbb járványügyi intézkedéseket szem előtt tartva, a szabályok megfelelő betartásával, a PET Kupa munkatársai a nehezített körülmények ellenére is helyt állnak a Tisza-tó megtisztításában. 

„A Tisztítsuk meg az országot! program keretében zajló ártéri takarítások jó kiindulópontok, azonban az alkalmi vagy kampányszerű akciókon túl hatékony módszerekkel és intézményrendszerrel lehetséges környezetünk hulladékmentes állapotának fenntartása.” – mondta el Hankó Gergely a PET Kupa programvezetője, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének ügyvezetője

„Ennek hosszú távon eredményes megoldása az edukációban és szemléletformálásban jelentkezik, főképpen, ha mindenki számára biztosított, hogy ésszerű és elérhető módon, jogszerűen, a környezetet nem veszélyeztető, szennyező, károsító módon tudjon megválni a hulladékától. A jogellenes magatartást tanúsítókkal szemben azonban a határozott, gyors és személyre szabott jogkövetkezmények alkalmazása ne legyen kikerülhető.” – utalt a komplex megoldások fontosságára a szakember.

A tó megtisztításában egész évben fontos szerepe van az önkormányzatoknak, a szolgáltatóknak, szakmai szervezeteknek, így például a lelkiismeretes horgászoknak. A most zajló takarításokból is jelentősen kiveszi a részét a Tisza-tavi Sporthorgász Kft., amely nemcsak a helyi horgászok mozgósításával, hanem a legszennyezettebb helyek feltérképezésével is hozzájárult az akció sikeréhez.