A németek szerint sok minden jobb lesz Bidennel

Nem változik meg minden, de sok minden jobb lesz a transzatlanti kapcsolatokban annak révén, hogy Joe Biden váltja Donald Trumpot az Egyesült Államok élén - mondta a német külügyminiszter hétfőn egy rádióinterjúban.

Heiko Maas a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádióban sugárzott interjúban kiemelte, hogy Joe Biden "elkötelezett multilateralista" - elkötelezett a nemzetközi ügyek többoldalú megállapodásokon nyugvó előmozdítása mellett -, "aki tudja, hogy korunk nagy kihívásai, a globalizáció, a klímaváltozás, a digitalizáció, a migráció mind-mind határtalan kihívás, amelyekre nemzetközi megoldás szükséges".
    
Ezért a német kormány arra számít, "hogy az elnökváltás után több együttműködés lesz a nemzetközi porondon, és kevesebb szembenállás" - mondta a német diplomácia vezetője.
    
"Évek óta várunk már erre" - tette hozzá Heiko Maas.
    
Kifejtette, hogy az együttműködés első "gyorstesztje" a koronavírus-járvány kezelése lesz, és hamar napirendre kerül majd a klímaváltozás ügye is, azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok csatlakozik-e ismét a párizsi nemzetközi klímavédelmi megállapodáshoz.
    
"Tudjuk, hogy Joe Bidennel nem lesz minden másként, de sok minden jobb lesz, megváltozik az együttműködés, ismét beszélünk majd egymással, főleg olyan ügyekben, amelyekben eltér a felfogásunk" - mondta Heiko Mass, példaként említve a védelmi kiadások növelésének ügyét.
    
Kifejtette, hogy Donald Trump után Joe Biden is elvárja majd az Egyesült Államok NATO-beli partnereitől, hogy emeljék védelmi kiadásaikat a hazai össztermék (GDP) 2 százalékának megfelelő összegre, de ez az elvárás kevésbé lesz a középpontban és másként tárgyalnak majd róla.
    
"Joe Biden megválasztásával jelentősen javultak a keretfeltételek, de ez önmagában még nem jelent megoldást a közös ügyekre" - mondta a német külügyminiszter.
    
A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa egy vasárnap késő esti televíziós fórumon is kifejtette álláspontját. Az ARD országos közszolgálati televízió politikai vitaműsorában kiemelte, hogy az elnökválasztás eredménye körüli jogi eljárások sora csupán "kellemetlen utójáték amely nem változtat azon, hogy Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke".

Forrás: MTI