170 millió közpénz a CÖF-nek?

Mire adott az állami vállalat egy Fidesz-közeli alapítványnak 170 milliót? Hogy kiderüljön, az Átlátszó adatokért perli a céget.

A Szerencsejáték Rt. leánycége két részletben összesen 170 millió forintot adott a kormánybarát CÖF mögött álló alapítványnak. Közadatigénylésben kérte ki az átlátszó.hu internetes portál a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft.től az adományokhoz tartozó iratokat, de a szerződésekből kitakarták, hogy mire kapta a pénzt a CÖF, a szervezet beszámolóit pedig egyáltalán nem adták ki, ezért a bírósághoz fordulnak.

A Fidesz-kormányt Békemenetekkel, nyilatkozatokkal és minden egyéb elképzelhető módon támogató Civil Összefogás Fórum (CÖF) mögött egy alapítvány áll, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) - írja az Átlátszó.

Szeptemberben számoltak be arról, hogy az állami tulajdonú lottóvállalat, a Szerencsejáték Zrt. támogatásokat osztó leánycége, a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. júniusban 100 millió forintos szponzorálási szerződést kötött a CÖKÁ-val. Vagyis leegyszerűsítve ennyi pénzt adott a kormány kedvenc civil szervezetének.

Ráadásul ez már nem az első alkalom, ugyanis 2018 végén a Szerencsejáték-cég 70 millió forintos támogatási szerződést kötött a CÖF-ös alapítvánnyal.

A Fidesz-barát szervezet honlapja és hírlevelei alapján a pénzért cserében a rendezvényeiken és üzeneteikben elhelyezik a Szerencsejáték Zrt. logóját, hogy népszerűsítsék az állami lottóvállalatot.

Mivel a 70 milliós támogatásra korábban hiába kérdeztek rá, a 100 milliós összeg kiderülése után egy újabb közadatigénylésben kérték ki a támogatásokat kiosztó Szerencsejáték Service Nonprofit Kft.-től az összes iratot:

A Szerencsejáték Zrt. leánycége válaszul elküldte a 70 milliós és a 100 milliós támogatási szerződést, de üzleti titokra hivatkozva kitakarta belőlük, hogy mire kapta a pénzt a CÖF alapítványa. Ezért az Átlátszó most bírósághoz fordul.

Forrás: atlatszo.hu