Romániában börtönbe kerülhet a politikus

Romániában jogerősen öt év börtönbüntetésre ítélték csütörtökön korrupció miatt Bogdan Olteanut, a román képviselőház volt elnökét, aki ezt követően a Román Nemzeti Bank kormányzóhelyettesi tisztségét is betöltötte.

Első fokon a Bukaresti Törvényszék Olteanut tavaly decemberben hét év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, ezt most a Bukaresti Ítélőtábla öt évre enyhítette. A korrupcióellenes ügyészség 2016-ban emelt ellene vádat.
    
A vádhatóság azzal gyanúsította, hogy 2008-ban, amikor Olteanu a román képviselőház elnöke volt, egymillió euró kenőpénzt fogadott el Sorin Ovidiu Vantu üzletembertől azért, hogy járjon közbe az akkori liberális kormány tagjainál és győzze meg őket, hogy egy ismert rádiós újságírót, Liviu Mihaiut nevezzék ki a Duna-delta kormányzójává. A Duna-delta Románia egyik legismertebb természetvédelmi övezete, páratlan növény- és állatvilágával a turisták kedvenc helye.
    
Az ügyészség szerint a csúszópénzt egy ciprusi bankból utalták át egy amerikai vállalat bulgáriai számlájára, ahonnan három részletben vették ki készpénzben, és vitték el Bogdan Olteanu irodájába. A román sajtó szerint a 2008 szeptemberében kinevezett Mihaiutól két úszó benzinkút környezetvédelmi engedélyezését várta el Vantu, amit az új kormányzó mandátuma második hetében jóvá is hagyott. Vantut többször is elítéltek sikkasztásért és pénzügyi bűncselekményekért.
    
Bogdan Olteanu 2004 és 2006 között a Tariceanu-kormány parlamenti kapcsolatokért felelős minisztere volt, 2006 és 2008 között pedig a képviselőház elnöki tisztségét töltötte be. A liberális politikust 2009-ben a Román Nemzeti Bank alelnökévé nevezték ki. Tisztségből az után távozott, hogy a korrupcióellenes ügyészség eljárást indított ellene.

Forrás: MTI