Újabb rossz jogszabály?

Honn Krisztina LMP-s parlamenti képviselő szerint megnövelheti a szülőre várakozás idejét, így súlyos traumát okozhat az örökbefogadásra váró gyermekeknek az a rendeletmódosítás, amely nehezíti, hogy a várakozók egyedülállókhoz kerüljenek.

A politikus szerdai, online sajtótájékoztatóján arra mutatott rá, hogy az emberi erőforrások minisztere által jegyzett, a napokban közzétett rendelet értelmében nem kerülhetnek azonnal egyedülállóhoz azok az örökbefogadásra váró gyermekek, akiknek a saját megyéjükben nem találnak házaspár szülőket. Ebben az esetben az egész országból keresnek számukra örökbefogadó házaspárt, egyedülállóhoz pedig csak akkor kerülhetnek, ha a keresés így is sikertelen volt.
    
Ezalatt azonban telik az idő - mutatott rá Hohn Krisztina -, ami egy gyermek életében kulcsfontosságú. Előfordulhat, hogy időközben már eléri azt a kort, amikor Magyarországon már egyáltalán nem találnak neki szülőt, így külföldre kerülhet. Rámutatott továbbá arra, hogy a rendelet egyedülállónak tekinti az élettársi kapcsolatban élőket is. Miközben Magyarországon a gyermekek 45 százaléka nem házasságba születik, ahol az apa elismerő nyilatkozatot tesz gyermekéről, az örökbefogadásnál ez nem lehetséges - fűzte hozzá.

Forrás: MTI