Miért nem találni sehol sem rendes ablakfrízt?

A parasztházak apró ablakszemecskéitől eljutottunk a plázák és irodák hatalmas, tiszta üvegportáljaiig. Gerébtok, műanyag nyílászáró, házgyári panelablakok… Rengeteg arany középutas megoldás is létezik. Csak egy valami nem stimmel. Mostanában nagyon nehéz megfelelő kiegészítőket szerezni, hogy az ablak tényleg olyan legyen, mint amilyenre vágyunk. Miért nem lehet rendes ablakfrízt kapni?

Mi is az az ablak- és ajtófríz?

Az ablak- és ajtófrízek azok a profilok, amelybe maga az üveg, ablak, ajtó illeszkedik. Korábban különböző csapolásokkal lehetett elérni a megfelelő hosszt és megjelenést. A modern technikának hála azonban ennél már jóval egyszerűbb dolgunk van. Különböző speciális ragasztóanyagokkal és préseléssel szinte bármilyen hosszúságú anyagot elő lehet állítani. 

A magas minőségű ablakfríz a ragasztásnak hála minden ponton egyenletes, akár hat méter hosszan is. Nem kell tartani attól, hogy az anyag lamellái elvetemednek, csavarodnak, elmozdulnak egymás mellett. Ez hatalmas szabadságot ad, úgy tervezhetünk, ahogyan tetszik!

Miért olyan nehéz ablakfrízhez jutni?

Manapság az építkezés drága mulatság, és nem könnyű képzett munkaerőt találni. Emiatt sokan igyekeznek kizárólag előregyártott ablak- és ajtórendszerekben gondolkozni. Ezekhez minden eszköz készen kapható. 

Az ajtó- és ablakfrízek azonban elsősorban akkor jönnek jól, ha valamilyen egyedi gyártású rendszert tervezünk a házhoz, saját méretezésű üvegekkel, akkora nyíló felülettel, ami pont nekünk megfelelő. Emiatt viszont kevés cég tart megfelelő mennyiségben raktáron ajtó- és ablakfrízt: egyszerűen nem éri meg számukra a kockázatot, hogy esetleg nem tudják eladni.

A logika persze hibás: az ajtó- és ablakfrízek sokáig megőrzik az értéküket, hiszen ezeket a masszív elemeket pont arra tervezték, hogy bírják az időjárás viszontagságaiból, illetve a hőmérséklet-különbségből adódó terhelést. Ezek az anyagok álltukban sem veszítik el az értéküket. 

Mit lehet tenni?

Ajtó- és ablakfrízt akár online is lehet rendelni. Mivel egyenletesen ragasztott, csomómentes anyagról van szó, itt csak jó minőséget árusítanak, kicsi az esélye annak, hogy sérült vagy hibás elemekbe futunk. A Tetőfutár.hu-nál például akár nagyobb tételben is található kiváló minőségű, borovi fenyőből készült ablakfríz. 

A házhoz szállítás nagy előnye, hogy szinte bármikor után tudunk rendelni, ezért nem kell aggódni amiatt, hogy elszámoljuk magunkat, és nem áll rendelkezésre a szükséges mennyiség. Egy kis utánajárással minden kényelmesen megoldható - így semmi nem állhat az álmok útjába, ha építkezésről, ablakfelújításról van szó.