Megfordult az ingatlanpiac a XIII. kerületben is

A szerény mértékben - leginkább csak egyes szegmensekben - mérséklődő árak és jelentős túlkínálat jellemzi most a XIII. kerület ingatlanpacát, melyre a szakértő szerint a közeljövőben a lassú normalizálódás vár.

Jelenleg eladói oldalról leginkább a túlkínálat jellemző a XIII. kerület ingatlanpiacára, míg a vevői oldalon azt érezni, hogy próbálják minél gyorsabban lerendezni a vevők vásárlást, azaz minél előbb birtokba venni a kiszemelt ingatlant - derült ki Tóth Viktóriának, a Balla Ingatlan kerületi irodavezetőjének szavaiból. Azt is megjegyezte azonban, hogy  ez a jelenség szerinte nem a járvány miatt alakulhatott ki.

 Mindenesetre az árak egyelőre stagnálnak, egyes szegmensekben - így például a panellakások piacán - ereszkedésnek indultak. Habár csak kismértékű csökkenésről beszélhetünk, ennek “már éppen itt volt az ideje”, hiszen az elmúlt évben teljesen irreális szintre kúsztak fel a panelárak a kerületben - jegyezte meg. 

Jelenleg a hirdetési és az értékesítési árak között mintegy 10-15 százalékos különbség látszik, habár az is megfigyelhető, hogy egyes érdeklődők ennél komolyabb mértékű alkuval próbálkoznak. Az ugyanakkor más kérdés, hogy milyen sikerrel teszik ezt. A szakértő szerint általában nem a piaci helyzetnek megfelelő árakat kínálnak, így többnyire sikertelen lesz az adásvétel.

 Ezzel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy mennyivel emelkedett az elmúlt hónapokban az értékesítési idő. A szakértő szerint azonban nehéz erre most egzakt választ adni, hiszen nagyon eltérő eladási időkkel lehet találkozni. Egy értékesítés sikere leginkább attól függ, hogy mennyire motivált az eladó, és főleg attól, hogy hajlandó-e elfogadni az ingatlanközvetítő javaslatát az eladási árat illetően - tette hozzá. 

Most leginkább az újszerű lakások a keresettek, legyenek azok akár kisebb, akár nagyobb méretűek. Az árak viszont jelentős mértékben szóródnak a kerületben, így ha egy kétszobás, erkélyes lakást veszünk alapul, akkor Angyalföldön 32-36 milliós, Vizafogón 36-42 milliós, míg Újlipótvárosban 40-45 milliós árakkal találkozhatunk. 

Az ingatlanközvetítő tapasztalatai szerint egyébként a vevőknek mintegy fele vásárol csak készpénzre lakást, a másik felük hitelt vesz fel. Utóbbiak esetében a maximális hitelösszeg megáll 25 millió forintnál, amihez persze olykor hozzájönnek még a lakástakarékok által megspórolt összegek, illetve adott esetben a CSOK. 

Akinek viszont nem sikerül egy lakás megvásárlása hitelfelvétel segítségével sem, körülnézhet a kiadó lakások piacán, melyre most a hatalmasra duzzadó kínálat, illetve a jelentősen csökkenő bérleti díjak a jellemzőek, ami jócskán megkönnyíti a bérlők helyzetét. A szakértő szerint azt persze nem lehet mondani, hogy ne lenne kereslet a kiadó lakásokra, de mivel egyszerre sok ingatlan jelent meg a hosszú távú bérletek piacán, így relatíve alacsony áron lehet most jó minőségű és jól felszerelt lakást bérelni.

 Összességében tehát a megkezdődött változások folytatására számít az ingatlanközvetítő a jövőben, és úgy véli, hogy kis mértékben átalakuló, illetve a korábbiakhoz képest sokkal “reálisabb” lakáspiacra lehet számítani, ahol még a jó részeken elhelyezkedő lakások ára is legfeljebb csak stagnálni fog.

Forrás: Balla Ingatlan