Milyen változásokat hozhat a járvány a lakberendezési piacon?

A koronavírus járvány komoly változást hozott az élet minden területén. A korlátozások és vészhelyzeti intézkedések az embereket arra késztették, hogy az otthonaikba húzódjanak. Ez érthető is, hiszen az iskolák és az óvodák bezártak, és a szórakozási lehetőségek is drasztikusan lecsökkentek.

 

Erre jött még a kormány rendelete, miszerint, ha lehet, a lehető legkevesebbet érintkezzünk másokkal. Nem csoda hát, hogy az otthonok átalakítása meglehetősen felértékelődött, hiszen munkahelyet és szórakozási lehetőséget kellett biztosítani az ott élők számára.

Most, hogy úgy tűnik a vírus második hulláma is elérkezett, sokan készülnek arra, hogy újra beszorulnak az otthonaikba, így a lakberendezési cikkek iránti kereslet komoly növekedést mutat. A karantén alatt a boltok korlátozott nyitva tartása miatt kevesebb lehetőség kínálkozott, most úgy tűnik, az emberek már előre készülnek a következő vészhelyzeti időszakra. De hogyan befolyásolja ez a lakberendezési piacot? Mi iránt nő meg a kereslet, és mik lesznek azok a tényezők, amik meghatározóak lesznek a lakás átalakításában? A tapetacentrum.hu szakértőivel beszélgettünk.

Növekszik a lakásfelújítások száma

A járvány az élet minden szegmensére kihatott, a lakberendezési piacra kifejezetten jó hatással volt. Meglepő, de a járvány elvonultával a lakásfelújítások száma megnövekedett, sokan előrehozták a már tervezett felújítás, mások a karantén alatt határozták el, hogy szükség lesz az átalakításra. A második hullám félelme is előre mozdította a piacot, hiszen sokan tartanak attól, hogy ősszel már nem lesz lehetőségük, mert vagy nem találnak szolgáltatót, vagy, mert a vészhelyzeti intézkedések értelmében nem hívhatnak, csak akkor, ha valóban komoly a baj. 

De nem csak a komolyabb beruházások iránti igény növekedett meg. A lakberendezés iránti kedv is megnövekedett, hiszen sokan már előre gondolkodnak, és igyekeznek kialakítani a megfelelő környezetet a gyerekek és a saját magunk számára, ha újra karantén intézkedésekre kerülne a sor. Ennek értelmében az elmúlt időszakban többen vásároltak irodabútort, de a tárolók és polcok keresettsége is megnövekedett, akárcsak a szórakoztató elektronikai eszközöké. Ugyancsak nagy az érdeklődés az árnyékolók iránt is. 

Otthontervezési trendek a járvány után

A koronavírus járványnak köszönhetően új lakberendezési trendek térhódítása is megkezdődött. A korlátozásoknak köszönhetően kisebb-nagyobb mértékben át kellett alakítani az otthonokat, hogy a négy fal között töltött huzamosabb idő alatt is minden szükséges funkciónak megfeleljen. A megélt tapasztalatoknak, illetve a második hullám lehetőségének köszönhetően újabb trendek alakultak ki a lakások át –és kialakítását illetően. Egyre elterjedtebb, hogy úgy alakítjuk ki az otthonunk belső tereit, hogy azok kényelmesebbek, egészségesebbek és biztonságosabbak legyenek, hátha újra több hétre a négy fal közé szorulunk. 

Egyre elterjedtebb például a zsilipszerű előszoba kialakítása. Ez nem egy új keletű dolog, hiszen a régi nagypolgári lakások így voltak kialakítva. A járvány miatt ez a fajta kialakítás újra divatba jön, hiszen így az ajtón belépve levehetjük a cipőnket, ruhánkat, és fertőtleníthetjük a kezünket, mielőtt bemennénk. Szinten a járványnak köszönhető, hogy átalakult az ételek tárolásával kapcsolatos gondolkodás. Bár az élelmiszer ellátás csak minimálisan akadozott a boltokban, sokan felhalmoztak mindenfélét, és ehhez bizony hely kellett. Várható, hogy a jövőben sok kamra és ételtároló polc kerül majd kialakításra.