Orbán durcáskodása nem használ

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője Facebookon reagált Orbán Viktor Ursula von der Leyennek küldött levelére.

Cseh Katalin bejegyzése:

„Ha valaki le sem ül a tárgyalóasztalhoz, biztosan veszít

Mindenki ismeri azt, amikor egy társasjátékban az ember elront valamit, vesztésre áll, esetleg még csal is, majd lebukik, és tíz perccel a játék vége előtt durcásan felrúgja az asztalt és azt mondja a másiknak: én veled nem játszom. Ez jutott eszembe, amikor olvastam Orbán Viktor levelét Ursula von der Leyennek, amiben felszólította a Bizottság elnökét, hogy rúgja ki a jogállamisági biztost. A magyar miniszterelnök szerint amíg ez nem történik meg, addig a magyar kormány felfüggeszti Věra Jourovával a tárgyalásokat.

Az ilyen viselkedés a társasjátékban sem szép, a politikában viszont egyértelműen elfogadhatatlan.

A kormánynak kötelessége tárgyalnia, méghozzá úgy, hogy Magyarország, a magyar emberek érdekeinek védelmét tartja szem előtt. Ha nem tárgyal, hanem uniós biztosokat akar kirúgatni, akkor nem végzi el a munkáját.

Orbán viselkedését látva akár szemöldökünket felvonva mosolyoghatnánk is, de a tét ennél sokkal nagyobb. A most következő tárgyalások ugyanis arról is szólnak, hogy mennyi pénz jut Magyarországnak. Ha azonban a miniszterelnök inkább durcásan leveleket írogat a tárgyalások helyett, az hatalmas hiba és óriási felelőtlenségre vall.”