Ingyenes tesztet követel az ellenzék

A mai napon az ellenzék közös sajtótájékoztatót tartott "Ingyenes koronavírus-tesztelést követelnek az ellenzéki pártok" címmel, melyen a Momentum részéről Cseh Katalin EP képviselő szólalt fel.

Cseh az eseményen alapvetően a kormány válságkezelésének kudarcáról és az ingyenes tesztelés fontosságáról beszélt. Kiemelte, hogy a válságkezelés legfőbb elemének az ingyenes tesztelési lehetőségnek kellene lennie!

A kormánynak biztosítania kell az ingyenes tesztelési lehetőséget mindenki számára, könnyen hozzáférhető formában, az ország minden pontján. Európa számos országában ingyenes a tesztelés már most is, több országban díjmentes tesztelési pontokat hoztak létre, pályaudvarokon, közlekedési csomópontokon, benzinkutaknál. A magyar kormánynak az emberek biztonsága érdekében át kell vennie a jól működő külföldi példákat.

Az ingyenes teszteléssel nemcsak embereket védenénk, hanem a gazdaságot is. Lehet, hogy most ez egyszeri kiadáshoz vezetne, de ez a gazdaság életben tartásának záloga. Mindannyiunk érdeke, hogy az ország és a gazdaság ne álljon le újra, ehhez azonban ingyenes tesztelések szükségesek. Nagy és súlyos gazdasági visszaesést kockáztat a kormány akkor, ha nem vezeti be az ingyenes tesztelést.

Amíg Orbán Viktor itthon tétlenül nézi, hogy egész Európában Magyarországon terjed az egyik legnagyobb ütemben a vírus, addig Európa lépett. Mi az Európai Parlamentben azon dolgozunk, hogy minél több uniós forrás menjen az egészségügybe.

De ne legyenek kétségeink: ezek tesztek már ma részben azért állnak rendelkezésre, mert EU-s pénz ment a tesztek kifejlesztésére, a gyártókapacitások megerősítésére különböző EU-s kutatás-fejlesztési és egészségügyi programok keretében.” - mondta Cseh.