Melltartó - melyiket válasszam?

A megfelelő melltartó kiválasztásához több szempontot is mérlegelni kell – és bár az első helyen a kényelemnek kell szerepelnie, ezen a területen is sokat számít az egyéni ízlés. Ma már színek és fazonok széles választéka áll rendelkezésre, így nem mindig egyszerű a döntés.

Éppen ezért megpróbáljuk bemutatni a legjellemzőbb fazonokat és azt, hogy melyik kiknek lehet ideális, hogy a nap végén minden szempontból elégedettek lehessünk a vásárlásunkkal.

A választásban – talán meglepő módon – akár az évszakoknak is jelentős szerepük lehet, és nem csak az aktuálisan meghatározó divatszínek miatt. Ahogy ugyanis hűvösebbre fordul az időjárás, úgy kerülnek egyre inkább a szekrény hátsó felébe a vékony, lenge, kivágottabb nyári darabok, így például kevésbé lesz szükség az olyan melltartókra is, amelyek kifejezetten a mélyen dekoltált vagy speciális kialakítású felsőket, ruhákat viselve maradnak rejtve, miközben tökéletesen látják el a feladatukat. Természetesen ősszel és télen is adódhat olyan alkalom, amikor ezekre van szükség, de a fentiek miatt valamelyest mégis háttérbe szorulhatnak, így érdemes inkább olyan darabokból többet beszerezni, amit a hűvösebb időjárás esetén is gyakran viselünk majd. A Tchibo webáruház melltartó kínálatában rengeteg különböző fazon található, így akár a különlegesebb, akár a mindennapokban viselt darabok közül válogatnánk, biztosan találunk megfelelő megoldást.

Merevítők nélküli kényelem – akár sportosan is

A merevítő nélküli melltartók ideális és kényelmes megoldást jelentenek azoknak, akiknek a mellei távolabb helyezkednek el egymástól vagy kicsit megereszkedtek. Az ilyen darabok a teljes mellet befedik, de a mellméretet nem növelik. Hasonlóan kényelmes darabok a bralette melltartók, amelyek a legtöbbször esztétikus csipkedíszítéssel készülnek, és szintén befedik a mellek nagy részét. Általában nincs rajtuk hátsó kapocs, és az általuk biztosított tartás sem különösebben erős, így nagyobb méretekhez nem feltétlenül alkalmas ez a fazon. Azoknak, akik szeretnének valamilyen szivacsbetétet, vagy esetleg az előformázott kosarak bizonyultak kényelmesnek nekik, a puha kosaras melltartók között érdemes körülnézniük, az ilyen típusok ugyanis épp ezen tulajdonságokkal rendelkeznek.

Mivel a hűvösebb időben kevésbé jellemzők a mélyen kivágott felsők, így a sportosabb fazonokat kedvelők akár a sportmelltartók között is körülnézhetnek, hiszen ezek is nagyon kényelmes darabok, főleg akkor, ha csak minimális tartásra van szükség, és a különféle csipkés díszítések sem fontosak a viselőnek. Természetesen az ilyen darabok között is találni már megerősített fazonokat, hiszen a nagyobb mellekkel rendelkezőknek szükségük lehet erre intenzív sportolás közben, de kisebb mellűek számára, mindennapos viseletként abszolút megállják a helyüket a sportmelltartók – különösen akkor, ha valaki amúgy is a sportosabb stílust kedveli az öltözködésben.

Nagyobb mellekhez jól jön az extra tartás

Előfordulhat, hogy a mellek méretéből adódóan mindenképpen szükség van a merevítőre ahhoz, hogy a választott melltartó biztos tartást, és ezáltal kényelmet biztosítson – ellentmondásosnak tűnhet, de ha jól választunk, a merevítős fazonok is kifejezetten komfortosak lehetnek a mindennapok során. Régebben ezek a típusú melltartók nem igazán nyújtottak megoldást azoknak, akiknek a mellei távolabb helyezkednek el egymástól, mára azonban számos olyan modell közül lehet válogatni, amelynél a két kosarat összekötő középső panel direkt szélesebb, hogy többen választhassák a merevítős fazonokat.

A szivacsos melltartók – különösen azok, ahol a szivacsbetétek kivehetők – segítenek megoldani az eltérő méretű mellekből adódó szimmetria-problémát, és push-up hatás nélkül járulnak növelik a méretet is. Emellett azt is megakadályozzák, hogy a mellbimbó átlátszódjon a felsőn, ami sokak számára fontos szempont. Ez a helyzet a push-up melltartókkal is, amelyekben szintén szivacsbetét található, azonban olyan elhelyezkedéssel, amely fel, és középre tolja a melleket, így csinos dekoltázst formáz – egészen kis mellek esetén viszont nem feltétlenül lesz látványos a hatása, eltérő méretű vagy megereszkedett mellek esetén pedig kényelmetlen is lehet. Nem szabad elfelejteni, hogy az ezekben a melltartókban található szivacsbetétek akadályozzák a szellőzést, ez azonban a hidegebb évszakokban kevésbé jelenthet problémát, mint a nyári hőségben.

A különleges megoldások télen-nyáron jól jöhetnek

Hiába van kifejezetten hideg odakint, egy sor olyan esemény lehet a téli időszakban is, amin a viselt ruhához pánt nélküli melltartóra van szükség vagy éppen olyan darabra, ami egy mélyen kivágott hátú ruha alatt is észrevétlen marad. Ha elegendő, ha a pántok elhelyezkedését lehet módosítani, akkor a variálható pántos melltartók között érdemes körülnézni, hiszen egy ilyen darabbal rögtön kapunk egy pánt nélküli melltartót is, ha simán csak levesszük mindkét pántot – de ezeket akár a nyakban is rögzíthetjük vagy keresztbe is felcsatolhatjuk, így több különböző vállmegoldású felső alatt is nyugodtan viselhetjük őket.

Ha pedig hátul szeretnénk elköszönni a pántoktól, akkor azok között a modellek között ajánlott keresgélni, amelyek szilikonborítású belső részükkel tapadnak a mellekhez, így csak elöl takarnak, miközben a hátat teljesen szabadon hagyják – az ilyen megoldások azonban tartás tekintetében nem teljesítenek túl jól, így kifejezetten nagy vagy megereszkedett mellek esetén nem feltétlenül biztosítanak kényelmes viseletet.