Bővíteni akarják a fehérorosz segítséget

Az új, szabad fehérorosz elnökválasztás után tervezett, az ország demokratikus átalakítását célzó uniós gazdasági támogatási csomag bővítését szorgalmazta közös, hétfőn közzétett nyilatkozatában Andrzej Duda lengyel, Gitanas Nauseda litván és Klaus Iohannis román elnök.

A lengyel elnöki hivatal Facebook-oldalán olvasható nyilatkozatban a három államfő hangsúlyozza: a szabad, tisztességes és átlátható választás minden nemzet demokratikus alapjoga. Kiemelik a nemzetközi megfigyelők részvételét az esetleges új fehérorosz elnökválasztáson mint a szavazás jogszerűségének feltételét.
    
Az elnökök a stabilabb és biztonságosabb Európa előfeltételének nevezik "a jól fejlődő, a társadalmi bizalomra és a közös vízióra építő" Fehéroroszországot. Kinyilvánítják eltökéltségüket a fehérorosz demokratikus átalakítás, a polgári társadalom, piacgazdaság és jogállamiság támogatására.
    
"Úgy látjuk, hogy az Európai Uniónak jelentős gazdasági világhatalomként bővítenie kell a fehéroroszországi demokratikus átalakulást segítő támogatási csomagját" - olvasható a nyilatkozatban.
    
Az elnökök arra a tervre utalnak, amelyet a múlt heti bejelentés szerint Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a visegrádi csoport nevében, Litvánia támogatásával a csütörtökön kezdődő kétnapos EU-csúcstalálkozón fog előterjeszteni. Az 1 milliárd eurós, "új Marshall-tervnek" nevezett projekt fő eleme egy stabilizációs alap létrehozása és a fehérorosz kis- és középvállalkozások támogatása.
    
A három elnök szerint elő kell segíteni Fehéroroszországnak az EU-val folytatott kereskedelmét is a meglévő akadályok lebontásával, és támogatni kell a Kereskedelmi Világszervezettel (WTO) folytatott csatlakozási tárgyalásokat. Az EU és Fehéroroszország között - a szükséges feltételek teljesítése után - be kellene vezetni a vízummentes forgalmat.
    
Szorgalmazzák továbbá a fehérorosz energiaszektor diverzifikációjának, az ország energiabiztonságának támogatását, valamint a gazdaság átalakítását célzó pénzügyi eszközök elérhetővé tételét és a nemzetközi pénzügyi intézmények nagyobb részvételét a beruházások ösztönzésében.
   
 Felszólítják a nemzetközi közösséget, hogy csatlakozzon az EU tagállamaihoz a Fehéroroszországnak szóló "pozitív program" előkészítésében, az ország politikai, gazdasági és társadalmi reformjait támogató csomag kidolgozásában.
    
A nyilatkozattal az elnökök a brüsszeli csúcstalálkozó előtt támogatásukat akarták kifejezni a lengyel miniszterelnök által kezdeményezett, és a többi visegrádi miniszterelnök által támogatott kezdeményezés iránt - mondta el a PAP hírügynökségnek a lengyel államfő kabinetfőnöke és külügyi államtitkára.
    
Krzysztof Szczerski szerint az, hogy a nyilatkozatot Nauseda és Iohannis jegyzik, fontos a V4-javaslat támogatottsága szempontjából, mivel az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozóján Litvániát és Romániát az elnökök képviselik.

Forrás: MTI