Milyen egy jó tartalomkezelő rendszer?

A tartalomkezelés nem ördöngösség, bár az online marketing szakemberek sokszor használják például a CMS (Content Management System) kifejezést, hogy ezzel bonyolultabbnak tűnjön az egész. Jelen cikkben azzal foglalkozunk, milyen ismérvei vannak egy jó tartalomkezelő rendszernek.

Miért érdemes CMS rendszert használni?

A tartalomkezelő rendszerek alkalmazásával nem jelent problémát a weboldal módosítása, rendszeres megújítása, karbantartása. A CMS tulajdonképpen egy vizuális eszközt biztosít ehhez a tevékenységhez.

Milyen ismérvei vannak egy jó CMS rendszernek?

Akkor jó egy tartalomkezelő rendszer, ha: 

- egyszerűen kezelhető,

- nem igényel speciális szaktudást, így külső szakember bevonása nélkül is tudod módosítani a weboldalad,

- felhasználóbarát,

- folyamatosan frissül,

- költségkímélő, mivel a fejlesztés költségeit nem egyedül kell fizetned,

- figyelembe veszi a keresőoptimalizálási szempontokat is,

- olcsó az üzemeltetés, karbantartás,

- lehetővé teszi a méréseket.

Milyen szempontokat kell figyelembe venni a tartalomkezelő kiválasztásánál?

A tartalomkezelő kiválasztása elsősorban attól függ, mire akarod használni, milyen weboldalt szeretnél, de további meggondolandó tételek is vannak: 

- el tud-e látni minden olyan feladatot, amelyre szükséged van,

- kompatibilis-e a többi rendszerrel,

- felhasználóbarát-e a felülete,

- folyamatosan fejlesztik-e, különös tekintettel a biztonsági frissítésekre.

Miért a WordPress a legnépszerűbb CMS rendszer?

A WordPress telepítése különösebb informatikai jártasság nélkül is könnyen megoldható, és egy egyszerűbb weboldal már néhány kattintással létrehozható benne. Magyar nyelven is elérhető. Nyílt forráskódja lehetővé teszi, hogy a programkódokat egy fejlesztő átírja. Szinte bármilyen témában találhatsz WordPress plugint, azaz beépülő modult, így még a kiegészítő funkciók többségét sem kell fejlesztővel megiratnod.

A WPKurzus többféle tanfolyammal és segédanyaggal segít a WordPress tanulásában. A sok felhasználó egy nagy támogató közösséget alkot, így bármiben megakadsz, találsz segítőtársat.

A WordPress-en kívül a Joomla és a Drupal tartalomkezelők terjedtek el leginkább. Ezek szintén jól használhatók és ugyancsak nyílt forráskódúak. A Joomlával még el tudsz boldogulni, ha nincsenek fejlesztői ismereteid, a Drupalhoz viszont már szükséged lesz valamennyi webfejlesztői tudásra. Mindkét CMS-nek van követőtábora és támogató közössége, bár jóval kisebb, mint a WordPressnek. Természetesen további rendszerek is léteznek, de ezek még kevésbé terjedtek el. Speciális igényekre persze lehet, hogy éppen ezek közül lesz valamelyik a legalkalmasabb.

A legfontosabb, hogy ne félj kipróbálni a weboldalkészítést, vágj bele teljes nyugalommal.