A korábban vártnál enyhébb recessziót vár az idén Németországban az IfW Kiel gazdaságkutató intézet csütörtökön publikált felülvizsgált prognózisa szerint.

Az Institut für Weltwirtschaft (IfW Kiel) kutatóintézet szerint az idei német gazdasági visszaesés nem lesz olyan súlyos, mint 2009-ben, a globális pénzügyi válság idején volt. Az intézet a júniusban a GDP 6,8 százalékos visszaeséséről tett előrejelzését 5,5 százalékos csökkenésre mérsékelte. A német GDP 2009-ben 5,7 százalékkal csökkent a nemzetközi pénzügyi válság közepette.
    
"Növekedési pályára állt a német gazdaság" - szögezte le a felmérés eredményét összefoglalva Stefan Kooths, az IfW konjunktúrakutatási vezetője. A német gazdaság hamar kibontakozott a járványvédelmi korlátozások szorításából és az áprilisi mélypont után néhány hónap alatt már visszaszerezte az elszenvedett veszteségek jó részét - mondta. Hozzátette, hogy a kapacitáskihasználtság mértéke azonban még messze elmarad a krízis előttitől.
    
A javulás üteme a következő hónapokban lassulni fog - figyelmeztet az IfW prognózisa, ami ennek értelmében a júniusban jelzett 6,3 százalékról 4,8 százalékra szállította le a jövő évre jelzett GDP-növekedés mértékét, 2022-re pedig már csak 2,2 százalékos bővülést tart valószínűnek. A német gazdaság teljesítménye a jövő év végére még mintegy 3 százalékkal marad el attól, amire a krízis előtt még számítani lehetett.
    
A koronavírus-válság mély nyomokat hagyott a munkaerőpiacon. A részmunkaidős foglalkoztatás támogatása ellenére is mintegy 810 ezer munkahely szűnhetett meg a német gazdaságban. Az év közepére azonban a munkaerőpiacon is sikerült túljutni a mélyponton az IfW megítélése szerint. A foglalkoztatás krízis során bekövetkezett visszaesésének teljes pótlásához azonban valószínűleg 2022 elejéig kell várni. A munkanélküliségi ráta még ezzel együtt is magasabb lesz a 2019-es 5,0 százaléknál, 2022-ben pedig 5,6 százalékos lehet a mutató.

Forrás: MTI