Stagnáló foglalkoztatottság

A GKI Zrt. augusztusban egy 1000 fős reprezentatív lakossági felmérést végzett a magyar foglalkoztatás helyzet megismerése céljából. (Az 1000 megkérdezettből 679 fő volt foglalkoztatott.)

A felmérés idején már nem voltak érvényben szigorú hatósági egészségügyi korlátozások, és még csak kevés ország esetében voltak érvényben ki- illetve beutazási korlátozások. 

A felmérésre adott válaszok alapján júliushoz képest augusztusban nem változott a foglalkoztatottság. Ez feltehetőleg részben annak a következménye, hogy az idénymunka (mezőgazdaság, építőipar, turizmus) már júliusban megjelent. Másrészt a teljes foglalkoztatás mégis nőhetett a külföldi illetőségű vendégmunkások alkalmazása miatt, akikre (javarészt) az egészségügyi beutazási korlátozások nem vonatkoztak. A válaszok alapján emelkedett a munkahelyére bejáró foglalkoztatottak száma, miközben a távmunkában foglalkoztatottak aránya hibahatáron belül, a részmunka-időben dolgozók aránya érezhetőbben csökkent. Enyhén emelkedett, az állásidőn levők száma.

A további kilátások szempontjából nagy kérdés, hogy a magyar ”kurzarbeit” lezárulása, a járvány új erőre kapása és a külföldi kereslet alakulása milyen hatással lesz a foglalkoztatásra.

Forrás: GKI