Összefognak a keleti hatalmak a belügyeikbe történő szüntelen nyugati beavatkozás ellen – jelentette a Magyar Békekör szombaton.

A téma kiemelt kérdésként szerepelt a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) országai külügyminisztereinek pénteken befejeződött moszkvai tanácskozásán, tekintettel a közelmúlt hongkongi és a napjainkban tapasztalható belarusz eseményekre is.

Vang Ji kínai külügyminiszter kijelentette: "Külső hatalmak szakadatlanul beavatkoznak a szervezet tagjainak belpolitikájába, ezért közös feladatunk ellenállni a beavatkozásnak. Nem szabad hagynunk, hogy színes forradalmak jelenjenek meg a régióban és kikezdjék nehezen kivívott regionális stabilitásunkat. Határozottan támogatnunk kell egymást abban az erőfeszítésben, hogy magunk válasszuk meg fejlődési utunkat, minden ország nemzeti realitásaival összhangban, és szavatoljuk a politikai biztonságot és a társadalmi stabilitást”.

A 2001-ben alakult Sanghaji Együttműködési Szervezet tagja Kína, India, Oroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Pakisztán, Tádzsikisztán, és Üzbegisztán. Megfigyelőként vesz részt munkájában Afganisztán, Fehéroroszország, Irán, és Mongólia.  A szervezettel párbeszédben áll Azerbajdzsán, Örményország, Kambodzsa, Nepal, Sri Lanka és Törökország.

Forrás: Magyar Békekőr