Hatalmas különbségek lehetnek a magyar és más országok ingatlanpiaci árai között. Legtöbbször az osztrák szomszédunkhoz szoktuk hasonlítani a lakáspiaci árainkat, ahol persze az átlagkeresetre vonatkozó adatok is sokkal magasabbak a hazainál. Most az Ingatlannet.hu Magyarország lakóingatlanainak árait veti össze néhány európai országéval, illetve az amerikaival is.

Európai országok vs. Magyarország

Az első összehasonlításban Európa 33 országának ingatlanpiaci áraira fókuszálunk. Ehhez a statista elemzése került felhasználásra, mely az egyes országok legfontosabb városának központjában elhelyezkedő 120 négyzetméteres apartmanjainak átlagos négyzetméterenkénti árai alapján készült. Az adatok internetes hirdetésekből származnak, nem pedig a kormány hivatalos adataiból. Ezen kívül a statisztikában nem szerepelnek az új építésű és az eladást megelőző ingatlanárak.

A vizsgált országok közül Monacoban messze a legmagasabb – csaknem 45 ezer euró – a lakóingatlanok átlagos négyzetméter ára. Rajta kívül drágák az ingatlanok Angliában, Svájcban és Franciaországban is, ahol egy négyzetméter átlag 10-20 ezer euró körül mozog.

Az 5-10 ezer euró/m² közötti tartományba tartoznak az osztrák szomszédjaink mellett a norvégok, svédek, hollandok, csehek, olaszok, oroszok és németek. Rögtön a nyomukban találjuk Spanyolországot, Luxemburgot, Törökországot, Máltát és Dániát.

A viszonylag olcsónak mondható 2-4 ezer euró/m² között mozgó intervallumban pedig olyan országok csoportosulnak, mint például Portugália, Szlovénia, Szlovákia, Belgium, Szerbia, illetve Magyarország is. Az elemzésbe vont országok közül a legkedvezőbb áron Montenegróban lehetne lakóingatlanhoz jutni, ahol egy négyzetméterért átlag 1400 eurót kell fizetni.

Tehát a legdrágább és legolcsóbb szereplők lakóingatlanainak átlagárai között 43 ezer eurós a differencia. Magyarországon pedig ebből az összegből már majdnem 20 négyzetmétert lehetne venni.

 


Egyesült államok vs. Magyarország

A portfolio.hu szerint Amerika legnagyobb városában is kiugróan magas egy négyzetméter ára. 2020 első negyedévében New York-ban egy lakás 1,01 millió dollárba (330 millió forintba) került, míg a társasházi lakások átlagára 1,5 millió dollár (490 millió forint) volt. Ezek az összegek hazánkban nem egy lakásra, hanem egy villára lennének elegendőek. Az Ingatlannet.hu statisztikája alapján fővárosunk legborsosabb árcédulájával jellemezhető V. kerületében, 330 millió forint egy 270 m² alapterületű lakást érne. Továbbá például ebből a keretösszegből, a Sopronban megvásárolható lakások átlagára alapján 650 négyzetmétert kapnánk. 

New York és Budapest lakáspiaci árai ugyan nem közelítenek egymáshoz, de az eladott lakások számára vonatkozó budapesti és New York-i adatok igen. Ez abból a szempontból meglepő, hogy az amerikai nagyvárosban 5x annyi a lakosság, mint hazánk fővárosában. 

Forrás: ingatlannet.hu