Enyhe lassulás az EU-ban

Augusztusban jócskán lassult az euróövezet gazdasági teljesítménynövekedése júliushoz képest.

A londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet csütörtökön azt közölte, hogy a  feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett euróövezeti kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) végleges értéke augusztusra 51,9 pontra csökkent a júliusi 54,9 pontról, de minimálisan jobbnak bizonyult a várt 51,6 pontnál.
    
A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági aktivitás gyengülését jelzi, míg erősödésére az 50 pont feletti érték utal. A kompozit mutató augusztusban már a második egymást követő hónapban állt 50 pont fölött.
    
Ugyancsak csütörtökön közölt adat szerint az euróövezetben domináns szerepet játszó szolgáltatóipar beszerzésimedzser-indexe 50,5 pontra mérséklődött a júliusi 54,7 pontról. Az előzetesen közölt augusztusi érték még ennél is gyengébb volt, 50,1 pont.
    
A kompozit BMI a legmagasabb értéket Németországban érte el, 54,4 ponttal, ami kéthavi mélypontnak felel meg. Szintén kéthavi mélyponton állt az augusztusi írországi átfogó mutató  54 ponttal és háromhavi mélypontra esett a francia kompozit index 51,6 ponttal.
    
A vizsgált országok közül az összetett mutató zsugorodott Olaszországban (49,5 pont) és Spanyolországban (48,4 pont).
    
Az euróövezet GDP-je 12,1 százalékkal esett a második negyedévben a koronavírus-járvány hatására.
    
Szakértők azzal számoltak, hogy a folyó harmadik negyedévben a GDP 8,1 százalékkal nő, de a Markit augusztusra vonatkozó adatai azt jelzik, hogy az euróövezet gazdasága továbbra is erőtlen, a kilábalás az eddig vártnál hosszabb ideig tarthat.
 

Forrás: MTI