Az amerikai hírszerző szervezeteket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője, John Ratcliffe arról értesítette a kongresszust, hogy nem ad többé személyes tájékoztatást a törvényhozóknak az elnökválasztás biztonságáról, ugyanis ezen bizalmas információkat többször is szinte azonnal kiszivárogtatták.

Ratcliffe tájékoztató levele szombaton került nyilvánosságra, és vezető demokrata párti politikusok azonnal erőteljesen bírálták a döntést. Nancy Pelosi demokrata párti házelnök és Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottságának szintén demokrata párti elnöke közös közleményben ítélte el a lépést. "Ez elképesztő semmibevétele a kongresszus tájékoztatására vonatkozó törvényi kötelezettségnek, illetve elárulása a közvéleménynek, melynek joga van tudni, hogy külföldi hatalmak hogyan próbálják meg felforgatni demokráciánkat" - hangsúlyozták.
    
Donald Trump amerikai elnök még szombaton közölte: a lépés jogos volt, mert a kormányzat "belefáradt", hogy titkosított információkat szivárogtatnak ki.
    
John Ratcliffe a Fox televíziónak adott interjújában vasárnap kijelentette, hogy egy júliusi tájékoztatója után egyes képviselők "politikai célból" bizalmas információkat szivárogtattak ki. Nem nevezte meg, kik lehetnek a kiszivárogtatók, de több elemző szerint demokrata párti törvényhozókra célozhatott.
    
"A kongresszus egy sor tagja felkeresett egy sor különböző médiumot, és ismét titkosított információkat szivárogtatott ki azért, hogy olyan hamis narratívát tápláljon, miszerint Oroszország valamiképp nagyobb nemzetbiztonsági veszélyt jelentene, mint Kína" - fogalmazott. Továbbá hozzátette, hogy a hírszerző közösségen belül is intézkedéseket tesz, hogy véget vessen a további esetleges kiszivárogtatásoknak.
    
Adam Schiff a CNN hírtelevízióban tagadta a kiszivárogtatás tényét. Azzal fenyegette meg a hírszerzési vezetőt, hogy büntetés terhe mellett beidéztetik őt a képviselőház elé.
    
Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje közleményt adott ki, amelyben kifejtette, hogy szerinte a lépés "szégyentelen pártos manipuláció, melynek célja Donald Trump elnök személyes érdekeinek védelme".
    
Amy Klobuchar minnesotai demokrata párti szenátor "felháborítónak" nevezte a DNI döntését, ugyanis szerinte több külföldi kormányzat is - mint fogalmazott - "megpróbált már betörni" az amerikai választási gépezetbe.
    
Ron Johnson, a szenátus belbiztonsági bizottságának republikánus elnöke a CNN hírtelevízióban közölte: a demokraták "felfújták az egész ügyet".
    
A DNI korábban arról tájékoztatta a törvényhozókat, hogy Irán, Kína és Oroszország részéről várható beavatkozás az amerikai választási folyamatba. Az elemzés szerint különböző megfontolásokból ugyan, de Irán és Kína Joe Bident látná szívesen a Fehér Házban, míg Oroszország Donald Trumpot támogatná.

Forrás: MTI