Hogyan készíts otthon mélyhidratáló krémet? (bevált recept)

A mélyhidratáló krémek jelentősége igen nagy, hiszen a bőr mélyebb rétegeiben felszívódva ápolják a bőrt. Alapjában véve egy virághoz lehetne hasonlítani a bőrünket, ami szomjazik, és ha csak a felső réteget hidratáljuk, akkor az olyan, mintha csak a felső réteget locsolnánk. Több, mint a semmi, de nem igazán hatékony. Éppen ezért érdemes mélyhidratáló krémet használni, amit akár otthon is elkészíthetünk.

A legfontosabb hozzávalók

Egyszerűen fogalmazva, alapvetően az elkészítés során 3 fázist különböztetünk meg, a zsírfázist, vízfázist és a hatóanyag fázist. Ezek mindegyikéhez más hozzávalók szükségesek, amiből végül összeáll a kész mélyhidratáló krém. 

Egy tégely krémhez szükséges összetevőket mutatunk a receptben, amit aztán kedved szerint duplázhatsz meg.

A zsírfázis legfontosabb összetevői:

- 3,1 gramm argánolaj

- 1,5 gramm shea vaj

- 1,2 gramm glyceryl-stearate SE

- 1 gramm méhviasz pasztilla ( választhatsz fehéret, vagy sárgát, a krémnek csak a színét változtatja a minőségét egyaránt javítják )

A vízfázishoz csak két összetevőre lesz szükség, méghozzá 21 gramm tisztított víz, 1,6 gramm glicerin. A hatóanyag fázishoz a legfontosabbak: 

- 1 gramm selyem protein por

- 1 gramm E-vitamin

- 6 csepp cosgard ( tartósító szer)

- Illóolaj ízlés szerint

- A tartósítást kihagyhatod ha pár nap alatt  elhasználod és hűtőben tárolod a krémed

A minőségi hozzávalókat megtalálod a Soapcenter webáruházban.

Az elkészítés

Maga az elkészítés egyáltalán nem bonyolult, maximum a várakozás időigényes. A keverés során érdemes inkább kézi keverőt használni, mint gépit, mivel az utóbbi könnyen szivacsos állagot eredményezhet azon kívül a nagy fordulattal nem kívánatos légbuborékokat viszünk a krémbe ami az eltarthatóságot is hátrányosan befolyásolja..

Tehát az első két fázis hozzávalóit két külön edénybe kell kimérni fázisonként, majd vízfürdő felett felolvasztani azokat, amihez nagyságrendileg 50-70 fok már elegendő. El kell keverni, (homogenizálni) míg egynemű masszát nem kapunk minden tálban. Ha ez megvan, akkor a vízfürdőből kivéve a vízfázis hozzávalóit töltsük át a zsírfázis edényébe. Folyamatos kevergetés mellett hagyjuk, hogy az összetevők elkeveredjenek, amihez nagyjából 3-5 perc szükséges.

A könnyebb hűtés érdekében ajánlott hidegvizes fürdőbe tenni, de itt is nagyon fontos, hogy folyamatosan keverjük a tál tartalmát, hogy egyenletesen hűljön és a zsír valamint a vízfázis ne váljon szét.. 

Ha már kézmeleg a krémünk, akkor hozzá lehet adni a hatóanyagok alkotóelemeit, de arra figyelve, hogy minden egyes összetevőt alaposan elkeverjünk. Így bár hosszadalmas a kevergetés, de a tökéletes keveredés érdekében elengedhetetlen. 

Ha készen vagyunk, akkor tegyük a végleges tárolójába, és 3 nap múlva már akár használható is. Ettől függetlenül érdemes megvárni az egy hetes időszakot, mivel addig szemcsésség tapasztalható a krémben, hiszen a selyempor ennyi idő után válik homogén anyaggá. Ezután hatékonyan és egészségesen használható az új mélyhidratáló krém.