Így tudjuk hasznosítani a LED izzókat a munkahelyi világítás kialakításánál

Amennyiben a munkahelyi világítás kiépítését vagy éppen a korszerűsítését fontolgatjuk, akkor mindenképp célszerű számba vennünk a LED izzók alkalmazásának lehetőségét. Ezáltal nemcsak a dolgozóknak teszünk majd jót, hiszen a termelékenység javítása mellett az üzemeltetési költségeket is lefaraghatjuk.

A cikkben a LED izzók munkahelyen történő alkalmazása mellett szóló érveket fogjuk kifejteni, kiemelt szerepet szánva a produktivitást segítő, valamint az üzemeltetés költségeit alacsony szinten tartó aspektusoknak.

A munkahelyi produktivitás szorosan összefügg az uralkodó fényviszonyokkal

Legyen szó éppenséggel irodai, gyártósori vagy bármilyen más termelői munkáról, egyáltalán nem mindegy, hogy mindezt milyen fényviszonyok között tesszük. Az ideálistól eltérő fényviszonyok között ugyanis hamarabb fárad el a szemünk, romlik a koncentráció és csökken a teljesítmény.

Ennek szellemében a munkahelyi környezet kialakítása kapcsán kiemelt szerepet érdemes szánni a megfelelő irodai lámpatestek, illetve fényforrások alkalmazásának. Modern izzókkal ugyanis nemcsak a munkavállalók hosszú távú egészségéről, hanem a jobb teljesítményükről is gondoskodhatunk.

A LED izzók alkalmazásának előnyei a hagyományos fényforrásokkal összevetve

A LED izzók a kibocsátott fény mennyiségét, illetve minőségét tekintve is köröket vernek a hagyományos fényforrásokra. Elég csak megnézni a két eltérő technológiát működés közben, és képletesen szólva zongorázni lehet a különbséget.

A hideg, fókuszált fény kibocsátó LED izzók kevésbé irritálják a szemet, a nyolc órás műszak alatt nem fájdul meg a hatásukra a fejünk, és tovább leszünk képesek koncentrálni a feladatunkra. Nem beszélve arról, hogy rendszerint még a beltér hangulatát is képesek feldobni.

Ami viszont ennél lényegesebb, az a LED izzók magasabb hatásfoka. Miközben a hagyományos izzók az energiának mindössze az 5%-át képesek a fény kibocsátására hasznosítani, addig a LED változatoknál ez az arány kategóriákkal kedvezőbb.

Nem a véletlen műve tehát, hogy a LED izzókkal felszerelt irodai környezetben alacsonyabb lesz a villanyszámla, köszönhetően a gazdaságosabb energiafelhasználásnak.

A legfontosabb szempontok a munkahelyi világítás kialakításakor

Amikor egy iroda, gyártóegység vagy csarnok világítását tervezzük, akkor a hatékony munkavégzés biztosítása mellett a másik kiemelt szempontunk a költséghatékony működés biztosítása. Mindkét célkitűzés megvalósításához optimális alternatívát kínálnak a LED izzók.

Nem beszélve arról, hogy a LED fényforrások esetében lényegesen hosszabb várható élettartammal kalkulálhatunk. Nem kell továbbá tartanunk gyakori kiégéstől és meghibásodástól sem, mert a fényforrások várhatóan hibátlanul fognak teljesíteni, mégpedig hosszú éveken át.