Kisokos átfolyós vízmelegítőkhöz

A különböző vízmelegítő rendszerek az otthonok szeme elől - jó esetben - rejtett, de annál fontosabb berendezései. Kiválasztásuk azonban nagy körültekintést igényel, amelynél figyelembe kell venni a lakás vagy ház adottságait és a háztartásban élő személyek számát. Az alábbiakban az átfolyós vízmelegítők sajátosságait és típusait mutatjuk be.

A vízmelegítő rendszerek típusai

A tárolós vízmelegítők, más néven bojlerek a bennük lévő vizet több óra alatt melegítik fel, így egyidejűleg nagy mennyiségű meleg víz áll rendelkezésre, amelyek - a készülékek méretétől függően - akár az egész család fürdéséhez szükséges vízmennyiséget biztosítják. Azonban ha a benne lévő felmelegített víz elfogy, ismét több órát kell várni, hogy pótlásra kerüljön. Emellett nagyobb helyet foglaló tartálya miatt gyakran elhelyezése vagy elrejtése sem egyszerű.

A másik típust a modern átfolyós vízmelegítők alkotják, amelyeknél a meleg víz előállítása a használattal egyszerre történik. A rendszer előnye, hogy a meleg víz nem tud elfogyni, ám ha több csapot kötnek egy készülékre, akkor egyidejű használatukkor nem biztos, hogy a vízmelegítő elegendő meleg vizet tud biztosítani. Ennek elkerülése érdekében érdemes minden csaptelephez külön átfolyós vízmelegítőt beépíteni.

Nagyobb kapacitású fűtőegységek

A 13 kW feletti teljesítményű átfolyós vízmelegítők már a nagyobbak közé számítanak, és alkalmasak lehetnek egy háztartás teljes melegvíz-igényének fedezésére, hiszen a percenként előállított 10-15 liter a legtöbb esetben egyidejű fürdésre és mosogatásra is elegendő. Bár korábban a gázüzemű készülékek domináltak, ma már egyre népszerűbbek az elektromos berendezések, amelyek nem csak kisebb helyet foglalnak, de üzemelésük is tisztább. Mivel működésük során nem keletkezik égéstermék, ezért költséges elvezetőrendszerek kiépítéséről sem kell gondoskodni.

Közepes méretű vízmelegítők

A 11 és 13 kW közötti teljesítménnyel rendelkező rendszerek 5-7 liter meleg vizet képesek előállítani percenként, így ideálisak kézmosókhoz vagy mosogatókhoz. Csendes működésüknek és keskeny kialakításuknak köszönhetően észrevétlenül elhelyezhetők a konyhapult vagy a mosdókagyló alatt. A többi elektromos üzemű átfolyós vízmelegítőhöz hasonlóan szabályozó gombjukkal pontosan beállítható a kívánt hőfok.

Kis méretű egységek

A manapság divatos keskeny mosdókagylók alá vagy akár mellé is felszerelhetőek ezek a leginkább kézmosás vízigényét fedező modellek. Nagyobb méretű társaikhoz hasonlóan napkollektoros rendszerekkel összekapcsolva lényegesen kevesebb energiát igényel a működtetésük.

A STIEBEL ELTRON honlapján eltérő méretű és teljesítményű átfolyós vízmelegítők közül válogathat, amelyek közül mindenki megtalálhatja a leginkább otthonába illő modellt.