5G: A mobil online játékok új korszaka

Az utóbbi időben sokat hallunk az új, magas frekvenciájú technológiáról, az 5G-ről. Az 5G körüli eszmecserék és viták, valamint az online játékok napjaink legaktuálisabb témái. Az 5G lényegében egy ötödik generációs standard, amelyet hamarosan világszerte használni fognak a mobilhálózatokban. Eredetileg 2019-ben vált elérhetővé, és sokkal nagyobb sebességgel rendelkezik, mint elődei.

Ennek a megnövekedett sebességnek köszönhetően az 5G hatásai a mobil játékokra komoly várakozásoknak adnak teret. Számos szolgáltató kezdte meg már az előkészületi munkákat az 5G-re való átállás érdekében. A lelkes játékosok alig várják, hogy megtudják, mit is jelent mindez a szerencsejáték-iparág számára.

Várhatóan az online kaszinók többsége el fogja végezni az átállást az 5G technológiára. Az 5G elterjedése minden bizonnyal javítani fog a játékosok játékélményén is.

Kaszinószakértőnk, Boross Örs érdekes összeállításából megtudhatjuk, milyen hatások várhatók, ha az 5G hivatalosan is bevezetésre kerül az összes kaszinóban.

Sebesség

A lassú internetkapcsolat és a nem megfelelő hálózati lefedettség meglehetősen gyakori kifejezések a különböző mobilhálózatok jellemzésekor. Az 5G bevezetésével valószínűleg elfelejthetjük ezeket az elkövetkező években. Az 5G ugyanis 20x gyorsabb, mint elődje, a 4G.

A játék szempontjából a megnövekedett sebesség azt jelenti, hogy a gyenge hálózat miatt fellépő lassú betöltési idő és a játékok késése a múlté lesz. A gyorsabb sebesség minimálisra csökkenti majd a hálózati késést. A késleltetés egyes becslések szerint 15 milliszekundumnyi különbséget fog csupán jelenteni.

Felhő-alapú szerencsejáték

A cloud gaming, avagy “felhő-alapú szerencsejáték” olyan típusú online játék, ahol távoli szervereket használnak a játékok futtatására. Ezek a játékok a felhasználó eszközére kerülnek továbbításra. Az 5G - stabil hálózati kapcsolatának köszönhetően - növeli az ilyen típusú játékok népszerűségét és elérhetőségét.

Több szerencsejáték-szolgáltató jelenleg is fejleszti termékeit felhő-alapú szolgáltatásokkal. Ez az előkészítés valószínűleg annak az előrejelzésnek a hatása, hogy az 5G meg fogja változtatni az online játékok fogalmát.

Többszereplős Online Játék

A többszereplős online játékok már most is népszerűek. Az elsődleges negatív jellemzője ezeknek a játékoknak a sebesség. Az 5G drámai módon fogja javítani ezt a jellemzőt, azáltal, hogy csökkenti a késést. A továbbiakban nem lesz szükség óriás átviteli sebességre, ahogy speciális számítógépekre és konzolokra sem.

Ugyanaz a minőség és sebesség érhető majd el az átlagos mobil eszközökről. Mindez pozitív hatással lesz a játékosok internetes költségvetésére is.

Virtuális Valóság

A virtuális valóság használatát számtalan platform mérlegeli. Az 5G-s játékok többféle módon javíthatják ezt az élményt. A sebesség és az alacsony késleltetés miatt a headset-ek vezeték nélkülivé válhatnak, és mindez hatással lehet a grafikára és a felbontásra is.

Valósághű Kiterjesztett Valóság

Lehetséges, hogy az 5G katalizátora lesz a valósághű kiterjesztett valóság-játékok beindításának. Noha ez a technológia a jelenlegi játék érában még nem érhető el, az 5G bevezetése ezt felülírhatja.

Streaming

Az online kaszinók, ill. a hozzájuk hasonló létesítmények gyakran olyan élő szegmenst biztosítanak, ahol közösségi interakciók zajlanak dealer és ügyfél között. Ezt az élő közeget nagyon szokták kedvelni a játékosok, mivel a valódiság érzetét kelti.

Ez a szegmens is javulni fog az 5G-vel, és javul a játékok minősége. Ugyanez mondható el a sportfogadásokról, ahol a játékokat élőben közvetítik. Az e-sportok rajongói szintén profitálnak majd az 5G-ből.

Konklúzió

Úgy tűnik, hogy az 5G-nek köszönhetően az összes kreatív futurisztikus típusú játék elérhető lesz mobiltelefonjainkon. Még a legfejlettebb játékkonzoloknak is nagyon össze kell magunkat szedniük majd, hogy lépést tartsanak az 5G-vel, amikor az teljesen kiépül. A mobil játékélmény várhatóan teljesen újradefiniálódik majd, miután ez a hihetetlen technológia lesz az új norma.