Bíróság által kirótt, súlyos bírság terhe miatt feloszlatta az általa alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványát Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, de egyúttal bejelentette egy új szervezet megalapításának szándékát is.

A Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványának bezárásáról meghozott döntéséről Navalnij hétfőn a blogjában számolt be. A kormánytagok, közéleti személyiségek és üzletemberek állítólagos korrupciós ügyeit lelplező szervezet eddigi igazgatója, Ivan Zsdanov közölte, hogy Jogvédő Alapítvány címen az új jogi személy bejegyzése már megtörtént, s azt ígérte, hogy a működéshez szükséges formalitásokat két hónapon belül elintézi.
    
A feloszlatás oka, hogy az alapítványt, Navalnijt és a szervezet jogászát, Ljubov Szobolt összességében 88 millió rubel (napi árfolyamon több mint 380 millió forint) bírság kifizetésére kötelezte a bíróság a Moszkovszkij Skolnyik elnevezésű cég kártérítési keresete alapján. Az alapítvány ugyanis tavaly decemberben azzal vádolta meg a közétkeztetési pályázatot elnyert Konkord élelmiszeripari céget - amelynek tulajdonlásában átfedés van a felperessel -, hogy köze volt a moszkvai iskolákban 2018-ban kimutatott több tucatnyi vérhas-megbetegedéshez.
    
Feltételezések szerint a cég az ellenzéki sajtóban "Putyin szakácsaként" emlegetett Jevgenyij Prigozsin érdekeltségéhez tartozik. Prigozsin szerepel az amerikai szankciólistán, mert hozzá kötik a 2016-os amerikai elnökválasztásba való internetes beavatkozással vádolt szentpétervári "trollgyár" működését, valamint zsoldoscsoportok délkelet-ukrajnai, közel-keleti és afrikai tevékenységét.
    
Navalnij azt írta, hogy a bírság hatalmas összegét képtelen összegyűjteni. Az alapítványt, amelyet az orosz igazságügyminisztérium tavaly "külföldi ügynöknek" minősített, a hatóságok pénzmosással is megvádolták, számláit pedig zárolták.
    
A 44 éves Alekszej Navalnij az orosz parlamenten kívüli ellenzék legismertebb képviselője. A 2011-2012-es oroszországi hatalomellenes megmozdulások egyik fő szervezője volt, a 2013-as moszkvai polgármester-választáson pedig meglepetésre a második helyen futott be. Az elmúlt évek során több országos korrupcióellenes tüntetést kezdeményezett. Több nem engedélyezett megmozdulás miatt elzárásra ítélték.
    
A 2018-as elnökválasztáson Navalnij megpróbálta Vlagyimir Putyin kihívójaként pozícionálni magát, ám a Központi Választási Bizottság - a függőben lévő büntetéseire hivatkozva - elutasította a jelötként való bejegyzését.

Forrás: MTI