Mindehol tudunk majd kártáyval fizetni

2021. január 1-jétől valamennyi, online pénztárgépet használó kereskedő számára kötelezővé válik az elektronikus fizetések elfogadása.

 A Gazdasági Versenyhivatal egyetért vele és üdvözli, hogy a szabályozás egyenlő versenyfeltételeket biztosít a különböző elektronikus fizetési csatornák, mint például a bankkártyás, illetve az azonnali fizetési rendszerre épülő megoldások között. A kereskedelmi törvény most elfogadott módosítása így orvosolhatja a GVH által korábban azonosított, a legkisebb méretű kereskedőket érintő piaci hátrányokat.

A Gazdasági Versenyhivatal 2019 nyarán tette közzé a bankkártya-elfogadással kapcsolatban lefolytatott ágazati vizsgálatának eredményeit. Az ágazati vizsgálat egyik következtetése az volt, hogy a legalacsonyabb forgalmú kereskedők számára a bankkártya-elfogadás költségei – elsősorban a fix költségek miatt – olyan magasak, hogy a kereskedők egy része számára nem éri meg a bankkártyás fizetés elfogadását biztosítani.

Ezért kiemelten fontos és kedvező, hogy a kereskedelemről szóló törvény 2020. július 14-én kihirdetett módosítása nem a bankkártya-elfogadást, hanem az „elektronikus fizetés” elfogadását teszi kötelezővé a kereskedők számára (2020. évi LXXVI. törvény 38. §). A szabályozás így egyenlő versenyfeltételeket biztosít a bankkártyás, illetve más elektronikus fizetési szolgáltatások (például az idén márciusban elindított azonnali fizetésre épülő megoldások) számára. Erre a kereskedőknek is megfelelő felkészülési időt ad. 

A versenyhivatal szerint számos pozitív hatása lehet a 2021. januárjában hatályba lépő szabályozásnak. A következő hónapokban általánosan elérhetővé válhatnak és elterjedhetnek azok a szolgáltatások, illetve fizetési megoldások, amelyek lehetővé teszik az elektronikus fizetéses tranzakciók gyors és biztonságos lebonyolítását, és élénkülhet a verseny a fizetési rendszerek piacán. Mindez csökkentheti a fizetési tranzakciók költségeit mind a hazai fogyasztók, mind a magyarországi kereskedők számára. Összességében pedig csökkenhet a még mindig jelentős mértékű készpénzhasználat, mely szintén fontos közcél.

Forrás: GVH