Mit tudhat egy modern fal? Fűteni és hűteni mindenképp!

A fűtőtestek és padlófűtések technikáján túl egy egészen korszerű módon is felmelegíthetjük, sőt le is hűthetjük otthonunkat. Ez pedig a falfűtés, falhűtés lehetősége. Hogy mit tud nyújtani ez a megoldás, és hogy miért lehet általa egészséges lakóklímát kialakítani, annak minden részletének utánajártunk.

A hagyományos fűtés

A fűtőtest hőt ad le, ezzel tud melegíteni. Ezt kétféleképpen képes elérni. Vagy felmelegíti a levegőt (konvekciós fűtés), vagy sugárzó fűtés mechanikájával melegít. Ez a legismertebb és legelterjedtebb módja a fűtési technikáknak, és azzal is nyugtathatjuk magunkat ezt a megoldást használva, hogy a fűtőtestek is fejlődtek. Kompaktabbak és kisebbek régebbi típusaikhoz képest.

Azonban tudnunk kell, hogy több hátránnyal is rendelkeznek a fűtőtestek. Először is a levegő cirkulációjával együtt finompor is száll a levegőben általuk. Ráadásul negatívan hatnak a lakóklímára, ugyanis kiszárítják a levegőt, így az ideális páratartalom várhatóan alacsonyabb lesz alkalmazásuk során. 

Egy fal, ami sokat tud – hűt és fűt

A falfűtéses módszer egy innovatív technológia, mely jóval többet ad annál, minthogy hűt és fűt. Kezdjük ott, hogy hatalmas felületen képes leadni a sugárzó hőt úgy, hogy nem a levegőt, hanem a tárgyakat melegíti. Érzésre úgy lehet elképzelni az elektromágneses hullámokat, mint amikor egy kellemes nyári napon a nap süt ránk. 

Aki úgy gondolja, hogy a padlófűtés hasonlóan nagy felületen képes leadni a hőt, mint a falfűtés, annak részben igaza van. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy ebben az esetben korlátozott a hő (28 fok), ráadásul jóval több felület úgymond gátolva van - gondojunk csak a szőnyegekre, bútorokra - a padlófűtés esetében. 

Vakolatba ágyazott fűtés

Érdemes a BIOKAY vályogvakolatoknál kapható szigetelésekre rögzíteni a falfűtéscsöveket. Technikailag persze szerelhetjük közvetlenül a falra is, melyet utána vakolunk. A vakolatot ajánljuk vályogvakolattal elkészíteni annak érdekében, hogy extra kedvező hatásokat is tudjunk biztosítani általa. Hisz az egyenletesebb hőleadás energiahatékonyabb megoldást is kínál. Ebben az esetben is a végső felületképzés lehet a vakolat, de akár tapéta is. A fal teljes felületű hálózása a repedések elkerülése érdekében mindenképp célszerű. Ez 8X8-as, vagy 10X10-es üvegszövethálóval történhet. 

Falfűtés és a vályog

A vályogos szárazépítészeti megoldások nem véletlenül kedveltek a falfűtés kombinálásával. A vályog természetes páraszabályozó rendszerként működik, így biztos, hogy mindig ideálisan szinten tartja (45-55%) a páratartalmat, és emellett még rendkívüli hőtároló tömeggel is rendelkezik. Ráadásul a szálló porral sem kell küzdenünk, és még az elektroszmogot is képes szűrni, mellyel még inkább növeli az előnyök listáját a vályog, mint természetes és nagyszerű megoldás.