Vásárlási kalauz fürdőszobai tolóajtókhoz

A fürdőszobák kialakításának legfontosabb kérdése, hogy fürdőkád vagy zuhanyzó kerüljön-e beépítésre. Ha utóbbi mellett döntünk, még akkor is számos paramétert és tényezőt kell tisztázni ahhoz, hogy az elképzeléseinknek megfelelő fürdőszoba valósulhasson meg.

A zuhanyajtók fajtái

Amióta léteznek zuhanyzók, az emberek azóta próbálják valamilyen módon megakadályozni, hogy az egész fürdőszoba vizes legyen. Az utóbbi időkig ennek legkézenfekvőbb módja a különféle zuhanyfüggönyök alkalmazása volt. Ennek felszerelését szinte bárki meg tudta oldani, és szinte semmi helyigénye nem volt. Ellene szólt viszont, hogy nem éppen esztétikus megoldás, és tusolás közben könnyen az ember testéhez tapadt, ami nem csak kellemetlen, de nem is túl higiénikus.

A később igen népszerűvé váló - könnyen összeszerelhető - tálcás zuhanykabinokkal megjelentek a tolóajtók, amelyek a kabin formájához igazodva lehettek ívesek vagy a sarkoknál két irányba nyithatóak. Ezek az ajtók ugyan a legtöbbször megakadályozták a víz kifolyását, viszont hangosan és pontatlanul záródtak. Szerencsére manapság már jóval kifinomultabb a tolóajtók szerkezete, és a választékuk is passzol a vevői igényekhez. A trendi, tálca nélküli zuhanyzókat előszeretettel szerelik fel üveg tolóajtókkal, hiszen nem csak praktikusak, de igen helytakarékosak is.

Érdemes még megemlíteni a napjaink minimalista fürdőszobáiban egyre gyakrabban felbukkanó hagyományosan nyíló zuhanyajtókat, amelyek épített és üveg zuhanykabinokon is jól mutatnak, bár a tolóajtóknál valamivel nagyobb a helyigényük. 

A tolóajtók kialakítása

A tolóajtókat kialakításuk alapján több típusba sorolhatjuk. A keskenyebb zuhanykabinok esetén a három elemből álló tolóajtók jelentenek jó megoldást, hiszen ilyenkor minden centiméter számít ahhoz, hogy kényelmes legyen a napi használatuk.

Amennyiben a tolóajtó beszerelésére nagyobb hely - több mint egy méter - áll rendelkezésre, akkor azt gyakran egy rögzített és egy mozgatható elem beszerelésével szokták megoldani. Ebben az esetben a rögzített felület szélességének mindenképpen el kell érnie a tolóajtó szélességét, hiszen nyitáskor ide csúszik maga az ajtó. Az egy irányba nyitható ajtók esetén a beszerelés megoldható jobbos és balos kivitelben is.

Kaphatók még két irányba nyitható tolóajtók is, amelyek szintén jól mutatnak, és könnyű ki-, illetve belépést biztosítanak a zuhanyfülkébe.

Mire kell figyelni vásárláskor?

Természetesen a zuhany tolóajtók vásárlásakor is érdemes a márkás termékeket keresni, hiszen a gyenge kivitelű modellek a napi használat során gyorsan meghibásodnak a páradús környezetben.

A Fürdőszoba-Szaniter Shop webáruházában a garantáltan minőségi tolóajtók széles választéka mellett bármilyen szanitert megtalálsz, és a felmerülő kérdéseidre is hozzáértő választ kapsz.