A hűtőszekrények és fagyasztók főbb típusai

igényel. A megfelelő méretű modell kiválasztásakor érdemes figyelembe venni a háztartásban élő személyek számát, étkezési szokásait és természetesen a konyha méretét is. Mérlegelni kell továbbá, hogy szükség van-e mélyhűtőre és ha igen, mekkorára. Az alábbiakban a megfelelő típus kiválasztásához szeretnénk néhány hasznos tanácsot adni.

A hűtőszekrény a konyha egyik legfontosabb és legtöbb helyet igénylő berendezése, ezért kiválasztása nagy körültekintést 

Hűtőszekrények

Kisebb konyhával rendelkező konyhákba tökéletes lehet egy hagyományos hűtőszekrény, amely csupán minimális fagyasztórésszel rendelkezik. A kisebb modellek akár a pult alatt is elhelyezhetők a mosó- és a mosogatógép mellé, míg a nagyobb - akár 2 méter magas - álló modellek elhelyezését jobban meg kell tervezni.

Bármekkora hűtőszekrény is kerül megvásárlásra, azok elhelyezhetőek szabadonálló módon, de természetesen a konyhaszekrénybe beépítve is, azonban ez az asztalos munka miatt mindenképpen extra költséget jelent majd.

Kombinált hűtőszekrények

A kominált hűtőszekrészek elsősorban helytakarékosságuknak köszönhetik népszerűségüket, hiszen hűtő- és fagyasztórésszel is rendelkeznek. A mélyhűtős rész aránya típusonként különböző lehet (fele, harmada vagy akár kevesebb), így bárki megtalálhatja az igényeinek megfelelőt. A kombinált hűtőszekrényeknél a fagyasztó lehet felül és alul is, de utóbbi talán szerencsésebb, hiszen a hagyományos hűtős részt gyakrabban szokták nyitogatni, így praktikus, ha az van jobban szem előtt.

Fagyasztószekrények

Nagyobb konyhával rendelkező házakban vagy lakásokban a hűtőszekrény mellett van elegendő hely nagy űrtartalmú fagyasztőszekrény elhelyezésére is. Az álló kialakítás viszonylag helytakarékos, a konyhabútorba beépítve pedig szinte teljesen láthatatlanná tehető. A fagyasztószekrények további előnye, hogy átlátszó dobozaiknak köszönhetően könnyű rendszerezést és áttekinthetőséget tesznek lehetővé.

Fagyasztóládák

A nagy űrtartalmú fagyasztóládák elősorban azok számára jelenthetnek jó választást, akik rendelkeznek kerttel, állattartással foglalkoznak, vagy hobbijuk a vadászat, emiatt nagyobb mennyiségű élelmiszer egyidejű fagyasztása szükséges, de vendéglátóipari vállalkozások is előszeretettel használják ezt a típust. Nagy helyigényük miatt konyhában történő elhelyezésük nem mindig szerencsés, ezért gyakran pincében vagy garázsban tárolják őket, ami a helyiségek hűvösebb hőmérséklete miatt a fagyasztók energiafogyasztására is kedvező hatást gyakorolhat.

Végül meg kell jegyezni, hogy a hűtők és fagyasztók kiválasztásakor az ideális típus és méret mellett kiemelt figyelmet kell fordítani az energiatakarékosságra is, hiszen a legkedvezőbb fogyasztású modellekkel hosszú távon jelentős összegek takaríthatóak meg.